BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/41

Tuoreessa World Economic Forumin (WEF) 140 maata kattavassa kilpailukykyvertailussa Venäjän sijoitus oli 45. ja Kiinan 28. Maita verrataan 12 eri osa-alueella yhteensä 114 indikaattorilla, jotka pohjautuvat kyselytutkimukseen ja tilastotietoihin. Parhaat sijoitukset Venäjä ja Kiina saivat markkinoiden koosta. Venäjän muita vahvuuksia olivat mm. korkeakoulutuksen määrä sekä puhelin- ja tietoliikenneverkon laajuus, joita vertailussa käytetään osana teknologista kehittyneisyyttä ja infrastruktuuria kuvaavia muuttujia. Nämä osa-alueet olivat lähes ainoita, joissa Venäjä sijoittui Kiinaa paremmin, sillä kaikista 114 indikaattorista vain 25:ssä Venäjän sijoitus oli Kiinaa parempi. Heikoimmin Venäjä sijoittui instituutioissa, markkinoiden kilpailullisuudessa ja teiden kunnossa. Venäjän ja Kiinan sijoitukset olivat lähes samat myös IMD:n kilpailukykyvertailussa.

Kilpailukykyvertailuissa hyödynnetään myös Maailmanpankin Doing Business -vertailua, jossa arvioidaan yritysten kohtaamaa sääntely-ympäristöä ja byrokratiaa 10 esimerkkiprosessin avulla. Siinä Venäjän ja Kiinan sijoitukset olivat vasta 62. ja 90. Molemmat maat sijoittuivat vertailun häntäpäähän rakennuslupien ja sähköliittymien hankinnassa. Omaisuuden rekisteröinnissä ja yrityksen perustamisessa Venäjä sijoittui selvästi Kiinaa korkeammalle, kun taas ulkomaankauppatoiminnassa se jäi huomattavasti Kiinan taakse. Kaikkein heikoimmin maat kuitenkin sijoittuivat Transparency Internationalin korruptiovertailussa, jossa Venäjä jäi sijalle 136 ja Kiina sijalle 100.

Kansainvälisissä vertailuindekseissä tiivistetään yhteen numeroon laajoja ja monimutkaisia kokonaisuuksia, joita on vaikea mitata ja vertailla eri maiden välillä. Ne antavat nopeasti ja helposti yleiskuvan eri maiden suhteellisesta tilanteesta. Niiden tulkinnassa täytyy kuitenkin muistaa, että vertailuissa käytetään yksittäisiä korvikemuuttujia ja keskitytään vain suurimpiin kaupunkeihin. Yksittäiset täsmämuutokset, joita Venäjäkin on tehnyt, voivat vaikuttaa voimakkaastikin maiden sijoituksiin, vaikka laajempi tilanne ei juuri olisi muuttunut. Indeksejä kehitetään jatkuvasti, mutta se myös toisaalta vaikeuttaa eri vuosien tulosten vertailua.

Venäjän, Kiinan ja Suomen sijoitukset keskeisissä kansainvälisissä vertailuissa 2014–15
201541v2.png
Lähteet: WEF, IMD, WB, Transparency International.


Näytä viikkokatsaus 2015/40 Näytä viikkokatsaus 2015/42