BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/40

Viralliset tilastot ja yksityisten yritysten tuottamat tiedot kertovat asuntohintojen jatkaneen nousuaan elokuussa. SouFun-yrityksen mukaan asuntojen keskihinnat olivat elokuussa 2 % korkeammat kuin vuoden alussa ja suunnilleen samalla tasolla kuin vuosi sitten. Toisaalta virallisten tilastojen mukaan pinta-alalla ja kaupan arvolla mitattuna asuntokauppa käy kymmenisen prosenttia heikommin kuin vuosi sitten.

Asuntomarkkinoita on tuettu useilla politiikkamuutoksilla. Edellisen asuntolainansa pois maksaneita toisen asunnon ostajilta vaadittavan käsirahan osuutta laskettiin syyskuun alussa 30 prosentista 20 prosenttiin asunnon hinnasta. Elokuun lopussa vähintään viiden vuoden pituisten lainojen ohjauskorkoa ja julkisista asuntosäästöpankeista nostettujen lainojen korkoa laskettiin. Lisäksi ulkomaalaisten instituutioiden ja yksityishenkilöiden mahdollisuuksia ostaa asunto laajennettiin.

Kiinteistöinvestointien kasvu jatkaa hidastumistaan ja oli elokuussa alle 4 %. Uusien asuinrakennusten aloitukset vähenivät 17 % viime vuodesta. Myydyn rakennusmaan määrä on tippunut alkuvuoden aikana 32 %. Rakennuttajilla on edelleenkin huomattavat määrät myymättä jääneitä asuntoja, vaikka niiden määrä onkin vähenemässä.

Kiinan asuntomarkkinoiden kehitys (98 kaupungin otos)
201540k2.png
Lähde: SouFun, Macrobond.


Näytä viikkokatsaus 2015/39 Näytä viikkokatsaus 2015/41