BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2022/09

Pakotteisiin sisältyy mm. rahoitussektoriin liittyviä rajoitteita, vientikieltoja sekä yksittäisiin henkilöihin kohdistuvia pakotteita. Pakotetoimet on hyvin pitkälle koordinoitu EU:n ja USA:n välillä, mutta esim. yksittäisten venäläisten pankkien kohdalla voivat toimien yksityiskohdat erota. Pakotteiden tarkoituksena on mm. kasvattaa laittoman hyökkäyssodan kustannuksia ja vähentää sotaan käytettävissä olevia varoja.

Rahoituspakotteissa EU:n ja USA:n toimet ovat sulkeneet merkittävän osan Venäjän pankkisektoria kansainvälisen rahoituksen ja maksuliikenteen ulkopuolelle. Venäjän suurimmilta pankeilta, kuten Sberbank ja VTB, oli jo aiemmin estetty rahoituksen saanti EU:sta tai USA:sta, mutta nyt esim. USA on kieltänyt kaikki dollaritoimenpiteet Sberbankin kanssa. Lisäksi USA on takavarikoinut VTB:n Yhdysvalloissa olevan omaisuuden. EU:n pakotetoimet merkitsevät 7 venäläisen rahoituslaitoksen irrottamista kansainvälisestä SWIFT-viestijärjestelmästä, mutta esim. Sberbankia ja Gazprombankia tämä toimenpide ei koske. EU:n pakotttet kieltävät myös yksityisen Alfa Bankin rahoituksen saannin EU-maista. USA:n pakotteet puolestaan ulottuvat yksityiseen Moscow Credit Bankiin.

Merkittäviä pakotteita asetettiin myös Venäjän keskuspankille. Sen kanssa tehtävien liiketoimien kieltäminen merkitsee, että hyvin suuri osa Venäjän ulkomaille sijoitetusta valuuttavarannosta ei ole käytettävissä esim. ruplan kurssin tukemiseen. Myös mm. eurojen toimittaminen käteisenä Venäjälle on kielletty. Myös useiden Venäjän valtion omistuksessa olevien yritysten liiketoimintaa rajoitetaan, ml. Venäjän valtion rautatiet (RZD), ja kuorma-autovalmistaja Kamaz.

EU ja USA ovat ottaneet käyttöön myös monia vientirajoituksia. Ne koskevat mm. kaksikäyttötuotteita ja monia korkean teknologian tuotteita. USA on jo aiemmin ilmoittanut, että amerikkalaisia laitteita tai ohjelmistoja käyttämällä valmistettuja tai amerikkalaisia puolijohteita sisältäviä tuotteita ei saa viedä Venäjälle. Maailman tärkeimmät puolijohdevalmistajat etenkin Taiwanissa ovat ilmoittaneet noudattavansa kieltoa. Lisäksi lentokoneiden ja niiden komponenttien vienti Venäjälle on kielletty. Boeing ja Airbus ovat jo ilmoittaneet, että ne eivät toimita varaosia Venäjälle, mikä tekee koneiden huollosta mahdotonta. Erittäin merkittävä osa venäläisten lentoyhtiöiden koneista on vuokrattu ulkomailta, etenkin Irlannista. Leasing-yritykset saattavat nyt tuoda nämä koneet pois Venäjältä.

Henkilöpakotteet merkitsevät useimmiten kieltoa liiketoiminnasta ko. henkilön kanssa ja myös tämän varojen jäädyttämistä. Jo aiemmissa pakotepaketeissa sekä EU että USA ovat asettaneet pakotteita Venäjän ylintä johtoa lähellä oleville suurliikemiehille. Nyt tätä listaa laajennettiin. Lisäksi EU, USA ja Iso-Britannia asettivat ensimmäisen kerran henkilökohtaisia pakotteita myös presidentti Vladimir Putinille ja ulkoministeri Sergei Lavroville. Heidän ulkomailla oleva omaisuutensa on jäädytetty.

Myös Valko-Venäjään kohdistuvia pakotteita lisättiin, kun maa salli alueensa käytön Ukrainaan kohdistuvaan hyökkäykseen. Nyt näyttää myös siltä, että valkovenäläisiä joukkoja käytetään hyökkäyksessä. Useita valkovenäläisiä pankkeja on lisätty pakotelistalle. EU:n uusien tuontikieltojen myötä noin 70 % Valko-Venäjän viennistä EU:hun on nyt kielletty. Pakotelistalle lisättiin mm. puun, teräksen ja raudan tuonti. Lisäksi aiemmin ilmoitettuja pakotteita kaliumkarbonaatin (potaska) ja siitä valmistettujen lannoitteiden tuonnissa kiristettiin selvästi.

Useimpiin Venäjän pankkisektorin suurimmista pankeista kohdistuu nyt pakotteita

202209_v2.png

SDN = Specially Designated Nationals And Blocked Persons List, Yhdysvaltain valtiovarainministeriön ylläpitämä lista henkilöistä ja instituutioista, joiden kanssa yhdysvaltalaisten toimijoiden ei ole sallittua toimia, myöntää rahoitusta tms.

Lähteet: EU, US Treasury, Venäjän keskuspankki ja useat uutislähteet.

Huom! Taulukon tiedot on kerätty useista lähteistä, ja se voi sisältää virheitä. BOFIT ei pysty takaamaan tiedon oikeellisuutta, muuttumattomuutta ja ajantasaisuutta, eikä vastaa taulukon käytöstä mahdollisesti aiheutuneesta vahingosta.


Näytä viikkokatsaus 2022/08 Näytä viikkokatsaus 2022/10