BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2022/08

Kiinan ja Ukrainan välinen tavarakauppa on viime vuosina kasvanut nopeasti. Viime vuonna Kiina vei Ukrainaan tavaroita yhteensä 9,8 miljardilla dollarilla, ja toi niitä Ukrainasta 9,4 miljardilla dollarilla. Kiinan vienti on neljässä vuodessa lähes kaksinkertaistunut, ja tuonti kasvanut nelinkertaiseksi. Kovasta kasvusta huolimatta Ukrainan kaupan osuus Kiinan ulkomaankaupasta on noin 0,3 %. Ukrainalle Kiina on merkittävä kauppakumppani noin 15 % osuudella.

Eniten Kiinasta viedään Ukrainaan elektroniikkaa: matkapuhelimia, tietokoneita ja muita koneita ja laitteita. Pääosa Ukrainaan tuoduista kulutustavaroista kuten vaatteista, kengistä ja polkupyöristä on peräisin Kiinasta. Myös lääkkeissä, kuten antibiooteissa, Kiinalla on suuri merkitys. Vastaavasti Ukrainasta tuodaan Kiinaan pääasiassa raaka-aineita: rautamalmia, maatalous- ja perusmetallituotteita. Puolet maataloustuotteista oli vuonna 2020 viljaa (maissia, ohraa ja vehnää). Ainoa merkittävä Ukrainasta tuotava korkean teknologian tuote on suihkuturbiinimoottorit. Kiina ostaa lähes puolet Ukrainan tuottamasta rautamalmista, ohrasta, suihkuturbiinimoottoreista ja kasviöljyistä.

Vuonna 2018 Kiovaan avattiin Kiinan silkkitiehankkeen (Belt and Road Initiative) kauppa- ja investointikeskus, ja kiinalaiset yritykset alkoivat investoida erityisesti ukrainalaisiin satamiin. Muun muassa COFCO, Kiinan valtionomisteinen maatalousyritysjätti, on investoinut 50 miljoonaa dollaria Mariupolin satamaan kolminkertaistaakseen maataloustuotteiden laivauskapasiteettinsa. Kiinasta on suora yhteys Ukrainaan myös rautateitse. Heinäkuusta 2020 lähtien Wuhanista on kulkenut viikoittainen konttijunayhteys Kiovaan. Kesäkuussa 2021 maiden välille avattiin toinen säännöllinen konttijunayhteys, joka kulkee Guangdongista Pivdennyin satamaan lähelle Odessaa. Matka-aika näillä konttijunilla on noin 20 päivää ja yksi konttijuna pystyy kuljettamaan 45–50 konttia. Kaiken kaikkiaan Kiinan suorat investoinnit Ukrainaan ovat kuitenkin suhteellisen vähäisiä. Yhteensä Kiinasta ja Hongkongista Ukrainaan suuntautunut investointikanta on vähän yli 100 miljoonaa dollaria, mikä on vain 0,3 % suorien investointien koko kannasta Ukrainassa. Ukrainalaisen yritysrekisterin mukaan kiinalaiset omistavat Ukrainassa alle 500 yritystä, joista vain 40 yrityksellä vuotuiset tulot ylittivät miljoona dollaria.

 

Kiinan tuonti Ukrainasta on nopeassa tahdissa nelinkertaistunut

202208_k3.png

Lähteet: UNCTAD ja BOFIT


Näytä viikkokatsaus 2022/07 Näytä viikkokatsaus 2022/09