BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2022/04

Kiinan tilastovirasto julkisti viime viikolla vuoden 2021 lopun taloustilastot. Viranomaisten mukaan BKT kasvoi vuoden viimeisellä neljänneksellä 4 % vuotta aiemmasta ja peräti 1,6 % edellisestä neljänneksestä. Koko vuodelle kasvua kertyi heikon vertailuvuoden 2020 vuoksi 8,1 % ja näin vuodelle 2021 asetettu ”yli 6 prosentin” kasvutavoite saavutettiin kirkkaasti.

Ilmoitetut kasvulukemat ovat herättäneet epäilyjä, sillä muut vuoden viimeisen neljänneksen tilastot eivät viittaa aivan ilmoitetun kaltaiseen kasvuun. Esimerkiksi Suomen Pankissa tehdyt vaihtoehtoiset BKT-laskelmat viittaavat siihen, että viimeisen neljänneksen kasvuvauhti on saattanut olla selvästikin hitaampaa. Samansuuntaisia laskelmia on esittänyt mm. taloustutkimuslaitos Capital Economics. Vielä alkuvuonna 2021 talouskasvun ollessa nopeaa vaihtoehtoiset laskelmat olivat hyvin lähellä Kiinan ilmoittamia virallisia kasvulukuja.

Tilastoviraston mukaan vuoden viimeisellä neljänneksellä kasvua kannatteli kotimaisen kulutuskysynnän toipuminen ja vahva vienti. Sen sijaan investointikysyntä supistui ja jarrutti BKT:n kasvua, mikä on täysin poikkeuksellista Kiinalle. Tarjontapuolelta katsottuna eniten kasvua toi teollisuus. Vähittäis- ja tukkukaupan myynti sen sijaan toi kasvua harvinaisen vähän, jopa vähemmän kuin maatalous. Majoitus- ja ravitsemusalan kasvu jäi myös vaimeaksi ja rakentaminen sekä kiinteistösektori supistuivat.

 

Kiinan raportoima BKT:n vuosikasvu ja Suomen Pankin vaihtoehtoinen laskelma202204_k1.png

Lähteet: Kiinan tilastovirasto, CEIC ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2022/03 Näytä viikkokatsaus 2022/05