BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2021/16

Tilastoviraston mukaan keskimääräiset käytettävissä olevat tulot henkeä kohden nousivat viime vuonna 32 190 juaniin (4 090 euroa). Reaalisesti käytettävissä olevat tulot kasvoivat 2 % edellisvuodesta. Kaupunkialueiden keskimääräiset käytettävissä olevat tulot kasvoivat reaalisesti vain prosentin (43 830 juaniin, 5 570 euroa), mutta ovat yhä selvästi maaseudun tuloja (17 130 juania, 2 180 euroa) korkeammat. Myös kaupunkialueiden välillä on suuria eroja Shanghain keskimäärin yli 76 000 juanista Heilongjiangin reiluun 31 000 juaniin. Tilastoviraston tilastoimat henkeä kohden lasketut keskimääräiset kulutusmenot laskivat viime vuonna reaalisesti 4 % ja kaupunkialueilla 6 %.

Kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä käytettävissä olevien tulojen kasvu oli nopeaa viime vuoden matalan vertailuajankohdan vuoksi, mutta tulojen kasvu jäi talouskasvun vauhdista. Reaalisesti käytettävissä olevat tulot kasvoivat tammi-maaliskuussa 14 % ja kaupunkialueilla 12 % vuotta aiemmasta. Keskimääräiset kulutusmenot tippuivat selvästi viime vuoden ensimmäisellä neljänneksellä, joten kuluvan vuoden tammi-maaliskuussa kasvu oli nopeaa. Keskimäärin kulutusmenot kasvoivat 18 % ja kaupunkialueilla 16 % vuodentakaisesta. Maaliskuussa julkaistun 5-vuotissuunnitelman mukaan Kiina aikoo pitää henkeä kohden laskettujen tulojen kasvun suunnilleen talouskasvun vauhdissa. Kulutusmenot ovat viime vuodet kasvaneet tuloja hitaammin, minkä hidastaa kulutusvetoiseen kasvumalliin siirtymistä.

Työllisyystilanne on virallisissa tilastoissa palautunut suunnilleen koronakriisiä edeltäneelle tasolle. Vaikka Kiina on siirtynyt rekisteröidyn työttömyyden tilastoinnista julkaisemaan kyselyihin perustuvia työttömyyslukuja, eivät nekään anna kattavaa kuvaa maan työllisyystilanteesta ja luvuissa on vain hyvin vähän vaihtelua. Maaliskuussa kaupunkialueiden työttömyyden kerrottiin olleen 5,3 %, eli samalla tasolla kuin tammikuussa 2020. Viime vuoden helmikuussa raportoitu työttömyys nousi hetkellisesti 6,2 prosenttiin, vaikka arvioiden mukaan jopa viidennes työläisistä oli väliaikaisesti ilman töitä.

Kaupunkialueilla tulojen kasvu henkeä kohden on seuraillut talouskasvua, mutta kulutusmenojen kasvu on jäänyt hitaammaksi

202116_k3.png

Lähteet: Kiinan tilastovirasto, CEIC ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2021/15 Näytä viikkokatsaus 2021/17