BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2018/05

Asuntomarkkinayritys SouFunin tilastojen mukaan keskimääräinen asuntohintojen nousu jatkui vuoden 2017 aikana, mutta kasvu hidastui selvästi. 99 kaupungin otoksessa neliökeskihinta oli joulukuussa 14 000 juania (2 400$), ja kasvua vuodentakaiseen 7 %. Neliöhinnat vaihtelevat Yingkoun kaupungin 4 500 juanista (770$) Schenzhenin 54 000 juaniin (9 300$). Hintojen nousu on nyt aikaisempaa laaja-alaisempaa. Tammikuussa 2017 hinnat laskivat vielä 27 kaupungissa, mutta joulukuussa tällaisia kaupunkeja oli enää viisi. Yksi näistä oli Peking, jossa hinnat laskivat joulukuussa hienoisesti jo neljättä kuukautta peräjälkeen. Muissakin suurimmissa kaupungeissa hintakehitys oli joulukuussa yleisesti keskiarvoa maltillisempaa.

Myös myynnin kasvu hidastui vuoden loppua kohden. Asuntoja myytiin neliöissä mitattuna viime vuonna noin 5 % edellisvuotta enemmän, kun kasvu oli vuotta aiemmin vielä yli 20 %. Asuntoja valmistui vuoden 2017 aikana rakennuspinta-alalla mitattuna 15 % vähemmän kuin vuotta aiemmin ja myyntiä odottavien asuntojen yhteenlaskettu pinta-ala pienenikin vuoden aikana 25 %. Toisaalta tonttimaata oli ostettu marraskuuhun mennessä yli 40 % edellisvuotta enemmän ja uudet rakennusaloitukset kasvoivat vuoden aikana 8 %.

Keskushallinto on pyrkinyt hillitsemään hintojen nousua. Asuntolainaehtoja on kiristetty ja vuokralla asumisesta yritetään tehdä houkuttelevampaa. Vuokra-asuntotuotantoa pyritään kasvattamaan niin suurimmissa kaupungeissa kuin maaseudullakin mm. määräämällä tietty osa uudesta tonttimaasta vuokra-asuntotuotantoon ja myöntämällä luottoa edullisin ehdoin sekä rakennuttajille että vuokralaisille.

Asuntojen hintakehitys kiinalaiskaupungeissa

Lähteet: SouFun, NBS, Macrobond.


Näytä viikkokatsaus 2018/04 Näytä viikkokatsaus 2018/06