BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly 2018/01

IMF:n tuoreimpien ennusteiden mukaan BKT kasvaa tänä vuonna lähes kaikissa alueen maissa, mutta kasvuvauhti vaihtelee hyvin paljon maittain. Viime vuosina energiantuottajamaiden kasvua on painanut matala öljyn hinta. Tämä on näkynyt mm. Venäjän taloudessa, jonka heikkous on heijastunut myös Valko-Venäjän kaltaisiin naapurimaihin, jotka käyvät paljon kauppaa Venäjän kanssa. Vuonna 2016 Valko-Venäjän viennistä 48 % meni Venäjälle. Muista energiantuottajista etenkin Azerbaidžanin talouskehitys jatkuu vaisuna.

Ukraina on toipunut osittain talouskriisistään. Kasvu on kuitenkin edelleen hidasta varsinkin, kun otetaan huomioon, että maan BKT:n taso oli vuonna 2016 noin 14 % vuoden 2012 tason alapuolella.

Keski-Aasiassa Kazakstan, jonka viennistä hieman yli 50 % on raakaöljyä, on viime vuosina onnistunut pitämään BKT:n kasvussa öljyn hinnan laskusta huolimatta. Kazakstan on hyötynyt EU-maiden elpymisestä sekä Kiinan nopeasta kasvusta ja lisääntyneestä raaka-aineiden kysynnästä. Viime vuonna Kazakstanin viennistä meni noin 19 % Italiaan, 12 % Kiinaan ja 10 % Alankomaihin sekä Venäjälle. Keski-Aasian maat ovat hyötyneet Kiinan talouden vetovoimasta ja viime aikoina myös Venäjän talouden elpymisestä.

BKT:n kasvu eräissä IVY-alueen maissa, %

Lähde: IMF WEO.


Näytä viikkokatsaus 2018/02