BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly 2016/50

Öljynviejämaiden järjestö OPEC ilmoitti 30.11. supistavansa raakaöljyntuotantoa 1,2 milj. barrelilla päivässä vuoden 2017 alusta alkaen. Sopimus on ehdollinen OPECin ulkopuolisten maiden öljyntuotannon supistamiselle. Jo samana päivänä energiaministeri Novak ilmoitti Venäjän supistavan raakaöljyntuotantoa 0,3 milj. barrelilla päivässä vuoden 2017 ensipuoliskolla, jos OPEC-maiden sopimus pitää. Tuotannon supistaminen tapahtuu vaiheittain. Venäjä ja kymmenen muuta OPECin ulkopuolista maata ilmoittivat 10.12. supistavansa tuotantoa 0,5 milj. barrelilla päivässä. Venäjän osuus vähennyksestä on aiemmin ilmoitettu 0,3 milj. barrelia.

OPEC-maiden tuotannonrajoitussopimuksen jälkeen raakaöljyn hinta on noussut markkinoilla. Esimerkiksi Urals-öljylaadun hinta on noussut noin 16 % dollareissa ja tällä hetkellä sen hinta on noin 52 dollaria tynnyriltä. Öljyn kallistuminen on vahvistanut ruplaa noin 6 % suhteessa dollariin ja euroon. Tällä hetkellä ruplan dollarikurssi on noin 61 ja eurokurssi noin 65.

Monet asiantuntijat epäilevät solmitun tuotannonrajoitussopimuksen pitävyyttä, koska aiemmin OPEC-maat ovat lipsuneet sovituista vähennyksistä, kun öljyn hinta on noussut leikkausilmoituksen jälkeen. Lisäksi nyt sovitut tuotannon rajoitukset tapahtuvat historialliselta huipputasolta. Venäjä tuotti marraskuussa 11,2 milj. barrelia päivässä, mikä on uusi ennätys sitten Neuvostoliiton hajoamisen. OPECin ja Venäjän sekä muiden OPECin ulkopuolisten maiden sopu tuotannon rajoituksista on poikkeuksellinen, jos se pitää.


Näytä viikkokatsaus 2016/49 Näytä viikkokatsaus 2016/51