BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/43

Viime vuodenvaihteessa Kiina siirtyi yhden lapsen politiikasta yleiseen kahden lapsen politiikkaan. Uusien virallisten arvioiden mukaan seuraavan viiden vuoden aikana syntyy vuosittain 3 miljoonaa lasta enemmän, mitä ennen uutta politiikkaa olisi syntynyt. Väestömäärän arvioidaan oleva suurimmillaan 1 450 miljoonaa vuonna 2029, jonka jälkeen se alkaa supistua. Monien kaupunkien synnytyssairaaloissa on ollut kiireistä, kun useat perheet ovat päättäneet hankkia toisen lapsen heti, kun se tuli mahdolliseksi. Esimerkiksi Pekingissä syntyy kuluvana vuonna 360 000 lasta eli yli 100 000 enemmän kuin viime vuonna. Tilat ja henkilökunta ovat tiukoilla ja synnyttäville äideille onkin pitänyt järjestää huomattavasti lisää synnytyspaikkoja.

Vaikka 70-luvun lopulla käyttöön otettuun yhden lapsen sääntöön tehtiin vuosien varrella useita lievennyksiä, rajoitukset ovat johtaneet moniin demografisiin vääristymiin. Kiina harmaantuu kovaa vauhtia. Huoltosuhde on heikentynyt, kun suuria ikäluokkia jää eläkkeelle ja työikään tulevat ikäluokat ovat selvästi pienempiä. Lisäksi poikia on synnytetty selvästi enemmän kuin tyttöjä. Epäsuhta on edelleen maailman suurin, mutta se on hieman pienentynyt viime vuosina. Viime vuonna syntyi 114 poikaa sataa tyttöä kohti. Epäsuhta voi johtaa sosiaalisiin jännitteisiin, kun kaikille halukkaille ei välttämättä riitä puolisoa.

Yhden lapsen politiikka vaikuttaa myös vanhusten hoitoon, joka on perinteisesti Kiinassa kuulunut pitkälti lasten kontolle. Pekingin yliopiston 20 000:lle yli 45-vuotiaalle ympäri maata tekemän kyselyn mukaan jo puolet kiinalaisvanhuksista elää ilman lastensa apua. Tarve julkiselle ja yksityiselle vanhustenhoidolle on lisääntynyt.


Näytä viikkokatsaus 2016/42 Näytä viikkokatsaus 2016/44