BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/32

Juanin heikentyminen kuluvana vuonna on saanut kiinalaissijoittajat enenevässä määrin hyödyntämään jo olemassa olevia keinoja sekä keksimään myös uusia tapoja viedä pääomaa ulos maasta. Keskuspankki on tiukentanut olemassa olevien pääomarajoitusten kontrollointia ja liikepankeille on asetettu myös uusia ehtoja, jotka rajoittavat laajamittaista pääoman maastavientiä. Keskuspankilla on Kiinassa paljon valtaa liikepankkien toimiin ja viime aikoina tätä nk. "window guidance" -politiikkaa on käytetty pääoman ulosvirtauksen sääntelemiseksi. Lehtitietojen mukaan liikepankkien on raportoitava yhä yksityiskohtaisemmin asiakkaidensa valuuttakaupoista. Osa pankeista on velvoitettu ilmoittamaan viranomaisille suurista valuuttaostoista etukäteen ja jotkin pankit ovat joutuneet rajoittamaan valuuttalainojen ennenaikaista takaisinmaksua.

Yksityishenkilöt saavat tämänhetkisen lainsäädännön mukaan ostaa vuosittain korkeintaan 50 000 dollarin arvosta ulkomaanvaluuttoja, mutta tätä rajoitusta yritetään monin tavoin kiertää. Mm. kalliit vakuutukset Hongkongissa ovat käyneet enenevässä määrin kaupaksi kiinalaisasiakkaille, sillä niiden korvaukset maksetaan dollareissa ja niitä voi myös käyttää dollarilainojen vakuutena. Helmikuussa Kiinan valuuttaviranomainen SAFE asetti 5 000 dollarin katon rahoitustuotteiden kertaostolle Kiinan kansallisen luottokorttiyhtiö UnionPay:n myöntämillä korteilla. Suunnitteilla ollutta QDII2-ohjelmaa, joka lisää kiinalaisten yksityissijoittajien sijoitusmahdollisuuksia ulkomailla, ei ole otettu käyttöön, eikä SAFE ole myöntänyt uusia ulkomaansijoituskiintiöitä kotimaisille institutionaalisille sijoittajille.

Juanin valuuttakurssi dollaria vastaan Manner-Kiinassa (CNY) ja Hongkongissa (CNH)

201632_k1.jpg
Lähde: Macrobond

Pääoman ulosvirtauspaineet rajoittavat myös Kiinan rahapolitiikkaa. Viime viikolla julkaistussa kesäkuun neljännesvuosiraportissaan keskuspankki arvioi, että yleinen reservivarantovaatimusten lasku lisäisi markkinoille liikaa likviditeettiä ja voisi näin johtaa valuuttakurssin heikkenemispaineiden ja spekulatiivista kaupankäynnin lisääntymiseen. Tästä syystä keskuspankki on käyttänyt alkuvuonna kohdennettuja lainaohjelmia (MLF, PSL) tärkeimpänä rahapolitiikkainstrumenttinaan.

Pääoman ulosvirtauksen on arvioitu laantuneen viime vuoden jälkipuoliskoon verrattuna, ja Kiinan valuuttavaranto on pysytellyt noin 3 200 mrd. dollarissa tammikuusta lähtien. Kuluvalla viikolla juan vahvistui hieman dollaria vastaan ja torstaina (11.8.) yhdellä dollarilla sai 6,64 juania. Vuosi sitten elokuussa toteutetun valuuttakurssimekanismin muutoksen ja parin prosentin yllätysdevalvaation jälkeen juan on heikentynyt dollaria vastaan noin 5 %.


Näytä viikkokatsaus 2016/31 Näytä viikkokatsaus 2016/33