BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/31

Kuluvana vuonna velkakirjamarkkinat ovat kasvaneet noin 30 prosentin vuosivauhtia. Erityisesti paikallishallinnot ovat laskeneet innokkaasti liikkeelle velkakirjoja, kun niiden liikkeellelaskun sääntöjä on löysätty. Kiinan velkakirjamarkkina on jo noin 8 000 mrd. dollarin suuruinen eli Yhdysvaltojen ja Japanin jälkeen maailman kolmanneksi suurin. Liikkeellä olevien velkakirjojen kanta jakaantuu karkeasti kolmeen yhtä suureen osaan: rahoituslaitosten, muiden yritysten sekä valtion ja paikallishallintojen velkakirjoihin. Joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta kaikki Manner-Kiinassa liikkeelle lasketut velkakirjat ovat juanmääräisiä. Lehtitietojen mukaan syksyllä, kun juan liitetään IMF:n SDR-valuuttakoriin, useampi eri toimija (mm. Maailmanpankki) aikoo laskea liikkeelle SDR-määräisiä velkakirjoja Kiinan markkinoilla.

Ulkomaisten toimijoiden sijoitukset Kiinan markkinoille on vielä suhteellisen vähäisiä. Kuluvan vuoden aikana ne ovat kuitenkin lisääntyneet tuntuvasti, kun Kiina on keventänyt ulkomaisiin sijoituksiin kohdistuvaa sääntelyä, tuotot ovat kehittyneissä maissa hyvin matalat ja suurimmat huolet Kiinan talouskasvun suhteen ovat painuneet taka-alalle.

Talouskasvun hidastuessa ja rakenteiden muuttuessa yhä suuremmalla joukolla kiinalaisyrityksiä on kuitenkin ollut vaikeuksia hoitaa velkakirjoihin liittyviä velvoitteitaan. Tiettävästi jo 17 eri yritystä on kuluvan vuoden aikana jättänyt korkoja tai pääomasuorituksia maksamatta sovittuna aikana. Tapausten määrä on lähes yhtä suuri kuin koko viime vuonna yhteensä ja ongelmat koskevat miljardien juanien velkoja. Etenkin ylikapasiteettialoilla kuten teräksen tuotannossa ja laivanrakennuksessa pahoin velkaantuneet yritykset ovat olleet vaikeuksissa. Ohjelmat velkakirjojen muuttamisesta osakkeiksi eivät ole herättäneet suosiota velkojien keskuudessa.


Näytä viikkokatsaus 2016/30 Näytä viikkokatsaus 2016/32