BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/32

YK:n alaisen UNCTADin tuoreimman raportin mukaan suorien ulkomaisten sijoitusten virta Venäjälle oli viime vuonna vain 10 mrd. dollaria. Virta supistui voimakkaasti ja oli noin kolmasosa aiempien vuosien tasosta. Siitä pääosa oli uudelleen sijoitettuja voittoja, kun taas uusien investointien virta kuivui lähes täysin.

Öljyn hinnan lasku ja geopoliittiset jännitteet sekä ulkomaisen omistuksen lisärajoitukset mediasektorilla vähensivät uusien sijoittajien kiinnostusta Venäjään ja saivat joitakin yrityksiä vähentämään investointejaan (esim. General Motors ja Raiffeisen Bank) tai vetäytymään Venäjän markkinoilta kokonaan (esim. ConocoPhillips ja AxelSpringer).

Globaalisti suorien sijoitusten virta kasvoi viime vuonna lähes 40 %, joten Venäjälle suuntautui viime vuonna enää 0,6 % maailman suorien sijoitusten virrasta. Aiempina vuosina Venäjän osuus on ollut noin 2 %. Venäjältä ulkomaille tehtyjen suorien sijoitusten virta oli viime vuonna 27 mrd. dollaria eli yli puolet pienempi kuin vuotta aiemmin.

Myös suorat sijoitukset Kazakstaniin supistuivat lähes puoleen viime vuonna. Sitä vastoin suorat sijoitukset Ukrainaan moninkertaistuivat edellisvuodesta, jolloin ne tosin olivat ennätysalhaalla.   

Suorien ulkomaisten sijoitusten virta BRIC-maihin 2010 ja 2015

201632_v1.jpg
Lähde: UNCTAD WIR 2016.


Näytä viikkokatsaus 2016/31 Näytä viikkokatsaus 2016/33