BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/23

Pankkien informaatiopalveluihin keskittyvän SWIFT-järjestön mukaan juanin osuus kansainvälisen maksuliikenteen arvosta jäi huhtikuussa 1,8 prosenttiin. Juan oli Kanadan dollarin jälkeen kuudenneksi käytetyin maksuvaluutta. Viime kesänä juan kävi jo neljännellä sijalla. Niin ikään juanin käyttö Kiinan ulkomaankaupassa on vähentynyt. Maalis-huhtikuussa 17 % Kiinan ulkomaankaupasta käytiin juaneissa, kun viime vuonna osuus oli yli 25 %.

Valuuttakurssin heiketessä juan-talletukset Manner-Kiinan ulkopuolisissa juan-keskuksissa ovat vähentyneet. Tähän on vaikuttanut myös se, että tammikuussa Kiinan keskuspankki asetti reservivarantovaatimuksen koskemaan myös offshore-keskusten juan-talletuksia, minkä oli tarkoitus hillitä valuuttaspekulaatiota. Vastikään keskuspankki ilmoitti, että 15.7. lähtien varantovaatimuksen suuruus lasketaan neljännesvuoden keskimääräisistä talletuksista, ei kvartaalin lopun tilanteesta. Joidenkin arvioiden mukaan tämä voi entisestään vähentää juan-talletuksia offshore-keskuksissa.

Kaiken kaikkiaan yritysten ja rahoituslaitosten valmiudet käyttää juania ovat kuitenkin viime vuosina parantuneet. SWIFTin tietojen mukaan jo yli 1 100 ulkomaista rahoituslaitosta (37 % kaikista rahoituslaitoksista, joilla on maksuliikennettä Kiinaan tai Hongkongiin) käyttävät juania.

Juan-talletukset Hongkongissa, Singaporessa, Soulissa ja Taipeissa (mrd. USD)
201623k.png
Lähteet: Macrobond, BIS, kansalliset keskuspankit ja BOFIT
(*Singaporen tiedot saatavilla neljännesvuosittain 2016Q1 asti)


Näytä viikkokatsaus 2016/22 Näytä viikkokatsaus 2016/24