BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/23

Eri toimijoiden koostamat ostopäällikköindeksit osoittavat, että sekä teollisuus- että palvelusektorin yritysten työllistämisnäkymät ovat heikentyneet jo yli vuoden päivät. Sama viesti toistuu kansainvälisen henkilöstöalalla toimivan Manpower-yrityksen kyselyssä. Lisää työntekijöitä palkkaavien yritysten määrä on vähentynyt jo pitkään ja on jo lähes yhtä matalalla tasolla kuin finanssikriisin vaikeimpina hetkinä vuonna 2009. Tämä koskee kaikkia kyselyn sektoreita: rahoitus, teollisuus, rakentaminen ja kaivostoiminta, palvelut, kuljetus ja kauppa.

Työntekijöille tehtyjen kyselyiden tulokset ovat samansuuntaisia kuin yrityskyselyt. Esimerkiksi keskuspankin pankkitallettajille neljännesvuosittain tekemän kyselyn mukaan tallettajien työllisyysodotukset ovat heikentyneet viime syksyn ja kuluvan vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana.

Yritysten palkkaustarpeeseen vaikuttavat monet tekijät kuten odotukset Kiinan talouskasvun hidastumisesta, heikentynyt yritysten kannattavuus ja nousseet työvoimakustannukset, minkä vuoksi automaatiota lisätään tuotannossa ja työvoimavaltaista tuotantoa on siirtynyt halvempien työvoimakustannusten maihin. Lisäksi kuluvan vuoden aikana ja tulevina vuosina työpaikkoja on häviämässä runsaasti, kun ylikapasiteettisektoreilla aiotaan supistaa tuotantoa, joitakin valtion yhtiöitä pyritään saneeraamaan ja armeijan henkilökuntaa vähennetään.

Työvoiman kysynnän, tarjonnan ja työttömyyden arviointi on Kiinassa tavattoman vaikeaa, sillä virallisiin tilastoihin liittyy paljon ongelmia. Kyselypohjaiset tilastot kertovat lähinnä kehityssuunnista mutteivat juurikaan esimerkiksi palkattavien työntekijöiden määrästä. On kuitenkin huolestuttavaa, että etenkin palvelusektorilla yhä harvempi yritys aikoo palkata lisää väkeä, sillä on toivottu, että talouden rakennemuutoksen edetessä raskaasta teollisuudesta ja muualta irtisanottavat työntekijät löytäisivät töitä juuri palvelusektorilta.

Virallisten tilastojen mukaan Kiinan rekisteröity työttömyysaste on pysytellyt 4 prosentin paikkeilla yli vuosikymmenen. Monillakaan työttömillä ei kuitenkaan ole juuri kannustimia ilmoittautua työttömäksi. Kolme vuotta julkistettu suurissa kaupungeissa tehtävä virallinen kyselypohjainen mittaus osoittaa työttömyyden pysyneen koko mittausjakson ajan lähes ennallaan 5 prosentissa. Viralliset tilastot kattavat vain kaupunkiväestön, eikä maaseudun ja siirtotyöläisten työttömyydestä käytännössä ole tietoja lainkaan. Juuri siirtotyöläiset ovat usein kaikkein joustavin osa työmarkkinoita.  Kesäkuun alussa konsulttiyhtiö Fathom arvioi koko talouden työttömyysasteen nousevan kuluvana vuonna 12 prosenttiin, kun se oli viime vuonna 10 % ja vuonna 2013 vielä 5 prosentin paikkeilla. Poliittisesti työttömyys on Kiinan vallanpitäjille herkkä aihe.


Näytä viikkokatsaus 2016/22 Näytä viikkokatsaus 2016/24