BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/24

Viime viikon kokouksessaan keskuspankki laski avainkorkoa 0,5 prosenttiyksiköllä 10,5 prosenttiin. Edellisen kerran keskuspankki laski avainkorkoa elokuussa 2015.

Päätöksessään keskuspankki totesi alkuvuoden suotuisan inflaatiokehityksen puoltaneen koronlaskua – kuluttajahinnat ovat nousseet ennustettua hitaammin, vuosi-inflaatio on vakiintunut 7,3 prosenttiin ja inflaatio-odotukset ovat jatkaneet laskuaan. Samoin inflaatioriskit ovat hellittäneet, vaikka ovatkin edelleen koholla inflaatio-odotusten hidasliikkeisyyden ja finanssipolitiikkaan liittyvän epävarmuuden vuoksi. 

Keskuspankki ilmoitti samalla laskeneensa arviotaan kuluvan vuoden inflaatiosta. Vuosi-inflaatio on ennusteen mukaan tämän vuoden lopulla 5–6 % (aiempi ennuste 6-7 %). Lisäksi keskuspankki odottaa talouden kääntyvän kasvuun viimeistään kuluvan vuoden jälkipuoliskolla. Talouskasvun ennustetaan kuitenkin olevan lähivuosina heikkoa, joten se ei lisää inflaatiopaineita. Keskuspankki odottaa saavuttavansa 4 prosentin inflaatiotavoitteensa vuoden 2017 lopulla.

Keskuspankki ilmoitti harkitsevansa lisäkoronlaskun mahdollisuutta, mikäli inflaatioriskit hellittävät ja inflaatio hidastuu ennustetusti. Seuraava korkokokous on 29.7.2016.

Kuluttajahintainflaatio ja avainkorko
201624v1.png
Lähde: Macrobond.


Näytä viikkokatsaus 2016/23 Näytä viikkokatsaus 2016/25