BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/19

Kiinan kommunistisen puolueen päälehti People’s Daily julkaisi maanantaina 9.5. etusivullaan ”arvovaltaisen henkilön” haastattelun, jossa aikaisempaa suoremmin ja avoimemmin luetellaan ongelmia ja kritisoidaan velkaelvytyksen mielekkyyttä. ”Arvovaltaisen henkilön” uskotaan kuuluvan Kiinan ylimpään talouspoliittiseen johtoon. Seuraavana päivänä lehti julkaisi lyhennelmän presidentti Xi Jinpingin pitämästä puheesta, jossa esitetyt näkemykset Kiinan taloustilanteesta myötäilevät ”arvovaltaisen henkilön” analyysiä painottaen reformien ja rakennemuutoksen tärkeyttä.

”Arvovaltainen henkilö” toteaa suorasukaisesti, että maan kasvuvauhti hidastuu nykyisestä eikä näköpiirissä ole kasvun elpymistä. Ongelmia aiheuttavat kiinteistökupla, teollisuuden ylikapasiteetti, järjestämättömät luotot sekä paikallishallinnon velka. Haastattelun mukaan hallituksen pitäisi keskittyä velan vähentämiseen sekä reformeihin ja luopua elvytyspolitiikkaan liitetyistä turhista kuvitelmista. Lisäksi artikkelissa todetaan, että osake-, valuutta- ja kiinteistömarkkinoille pitäisi palauttaa niiden alkuperäinen tehtävä eikä käyttää niitä keinotekoisesti kasvun ylläpitämiseen.

Tämä vuoden puolella Kiina virallisissa lausunnoissa on korostunut pitäytyminen asetetuissa kasvutavoitteissa, mikä on tarkoittanut velkaelvytykseen tukeutumista ja reformipolitiikan osittaista jäämistä taka-alalle. Julkaistu haastattelu on tervetullut vastine velkaelvytyksen näköalattomuudesta ja vaaroista sekä reformien ensisijaisuudesta. Se saattaa olla myös merkki sisäisistä talouspoliittisista erimielisyyksistä.


Näytä viikkokatsaus 2016/18 Näytä viikkokatsaus 2016/20