BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/19

Rosstatin mukaan samaan tapaan kävi myös vuoden 2009 lamassa. Vuonna 2015 nimellistulot perheenjäsentä kohden nousivat kolmessa ylimmässä tuloluokassa 5−8 % ja muissa noin 12 % (kussakin tuloluokassa on 10 % väestöstä). Muutamana edellisenä vuonna tulot nousivat nopeimmin ylimmissä luokissa, mutta runsaan kymmenen vuoden aikana nousu on ollut nopeinta alimmissa tuloluokissa. Tämä johtuu mm. eläkkeiden ja julkisen sektorin palkkojen hyvin suurista korotuksista eräinä aiempina vuosina.

Tulonjakoa kuvaavan ns. Gini-kertoimen mukaan tulonjako Venäjällä on tasaantunut hieman vajaan vuosikymmenen aikana, sillä kerroin on pienentynyt. Kerroin oli yli 42 vuosina 2007−10 ja 41,2 vuonna 2015 mutta kuitenkin edelleen suurempi kuin 2000-luvun alkuvuosina (vajaat 40). Lukema oli melko sama kuin USA:ssa mutta paljon pienempi kuin esimerkiksi tulonjaon ääripäätä edustavassa Brasiliassa (noin 53) ja toisaalta paljon suurempi kuin EU-maissa.

Kotitalouksien reaalitulot ovat nousseet Venäjällä vuosien mittaan hieman paremmin alimmissa ja ylimmissä tuloluokissa kuin keskimmäisissä luokissa. Alimpien luokkien suhteellinen asema ei kuitenkaan ole parantunut yhtä paljon kuin nimellistuloilla mitattuna, sillä elintarvikkeet, joiden osuus menoista on tuntuvasti suurempi alimmissa luokissa, ovat kallistuneet muita tavaroita enemmän.

Kotitalouksien reaalitulojen muutos eri tuloluokissa
201619v.png
Lähteet: Rosstat ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2016/18 Näytä viikkokatsaus 2016/20