BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/18

Konsolidoituun budjettiin (federaation, alueiden ja kuntien budjetit sekä valtion sosiaalirahastot) kertyi tuloja tammi-maaliskuussa noin 3 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Inflaatio oli edelleen kohtalaisen nopeaa, joten vuonna 2015 alkanut valtion tulojen tuntuva reaalinen supistuminen jatkui.

Viime vuoden tapaan tulojen supistuminen johtui öljy- ja kaasuverotulojen pudotuksesta, joka tammi-maaliskuussa oli 36 % vuodentakaisesta (vuonna 2015 yli 20 %). Muut tulot lisääntyivät nimellisesti 8,5 % eli inflaation tahtiin. Nimellismenot vähenivät hiukan. Valtion vaje oli 2,8 % BKT:stä.

Federaatiobudjetin tulot sukelsivat nimellisestikin 15 % vuodentakaisesta öljy- ja kaasuverotulojen mutta myös muiden tulojen heikon kehityksen vuoksi. Aluebudjettien tulojen reaalinen supistuminen jatkui, sillä niiden nimellistulot olivat samansuuruiset kuin vuotta aiemmin. Varojensiirrot federaatiolta alueille vähenivät edelleen paljon, mutta myös alueiden muut tulot kehittyivät heikosti. Federaatiobudjetin menot vähenivät roimasti, joskin osin johtuen vuoden 2015 alun menoryöpystä. Aluebudjettien menot ovat vähentyneet reaalisesti vuodesta 2013. Sen sijaan valtion sosiaalirahastojen tulojen ja menojen kasvu yltyi nimellisruplissa mitattuna yli 20 prosenttiin vuodentakaisesta.

Valtiontalouden eri tasojen tulot ja menot
201618v2.png
Lähde: Finanssiministeriö


Näytä viikkokatsaus 2016/17 Näytä viikkokatsaus 2016/19