BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/14

Maailman neljä suurinta pankkia Industrial and Commercial Bank (ICBC), China Construction Bank (CCB), Bank of China (BoC) ja Agricultural Bank of China (ABC) julkistivat maaliskuun lopussa viime vuoden tuloksensa. Pankit tekivät voittoa viime vuonna yhteensä 900 mrd. juania (140 mrd. USD). Voittojen kasvu oli kuitenkin hyvin vaatimatonta, kun korkomarginaali eli talletuksille ja lainoille maksettavien korkojen ero kapeni kaikissa pankeissa. Lainojen keskikorko laski 5 prosentin paikkeille. Pankkien mukaan korkomarginaalin pienenemiseen vaikutti lähinnä rahapolitiikan keventäminen. Lisäksi ICBC ja CCB kertovat kilpailun koventuneen korkojen vapauttamisen myötä.

Satojen miljardien juanien voitoista huolimatta pankkien tilanne on kiharainen. Valtion pääosin omistamina ne osallistuvat erilaisten talouspoliittisten linjausten toteuttamiseen. Esimerkiksi vuosikatsauksissa mainitaan ”one belt, one road”, ”going global” ja monet muut ohjelmat toistuvasti. Samalla riskien hallinnassa on puutteita. Pankkien hoitamattomat saamiset ovat selvässä kasvussa, vaikka ne olivat pankkien ilmoituksen mukaan edelleen vain noin 2 % lainakannasta. Kun huomioidaan todennäköisesti hoitamattomiksi päätyvät luotot, osuus nousee pankkivalvoja CBRC:n mukaan 7 prosenttiin. Myös korkeampia lukemia on esitetty. Hoitamattomien saamisten odotetaan jatkavan kasvuaan, kun valtio pyrkii sulkemaan liikakapasiteettia lähivuosien aikana.

Kiinalaispankkien pitää sääntöjen mukaan tehdä hoitamattomien saamisten kattamiseksi varauksia, jotka ovat vähintään 150 % hoitamattomista saamisista. Pankeilla on aiemmin ollut selvästi vaadittua suuremmat varaukset, mutta viime vuoden lopulla kolmen pankin (ICBC, CCB ja BoC) suhdeluku painui jo lähelle vähimmäisvaatimusta. Lehtitietojen mukaan maan hallitus pohtiikin varausvaatimuksen alentamista 120 prosenttiin.


Näytä viikkokatsaus 2016/13 Näytä viikkokatsaus 2016/15