BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/14

Tilastoviraston mukaan uusien asuntojen hinnat olivat helmikuussa Pekingissä 13 %, Shanghaissa 21 % ja Shenzhenissä 57 % korkeammalla kuin vuotta aiemmin. Suuret kaupungit ovat vetäneet koko maan tasolla asuntomarkkinat kasvuun. Uusien asuinrakennuskohteiden määrä kasvoi tammi-helmikuussa 10 % vuodentakaisesta. Asuntomarkkinakehityksen eriytyminen suurten ja pienempien kaupunkien välillä on kuitenkin kiihtynyt. Pienemmissä kaupungeissa myymättömien asuntojen määrä on yhä suuri ja hinnat ovat laskussa tai nousseet vain hieman. SouFun-yrityksen seuraamista 98 kaupungista asuntojen keskihinnat laskivat maaliskuussa 37:ssä helmikuuhun verrattuna. Vuodentakaista matalammalla hinnat olivat yhä 55 kaupungissa.

Viime vuonna kiinteistömarkkinoita tuettiin monin keinoin, mm. laskemalla asunnon ostoon vaaditun käsirahan osuutta. Tänä vuonna osuutta on alennettu edelleen useimmissa kaupungeissa ja joitain asuntokauppaan liittyviä veroja on laskettu. Shanghai ja Shenzhen ovat sen sijaan tiukentaneet asunnonostoehtojaan ja käsirahavaatimuksia hintojen nousun hillitsemiseksi. Asuntokaupan piristyminen selittyy osittain myös sillä, että lainarahan käyttö käsirahaosuuden maksuun on yleistynyt. Lainaa on voinut saada mm. asuntorakennuttajilta sekä vertaislainapalveluiden välityksellä.

Elinkustannukset Kiinan suurissa kaupungeissa ovat myös nousseet nopeasti. Economist Intelligence Unitin (EIU) tuoreimmassa maailman kalleimpien kaupunkien vertailussa kaikki mukaan otetut kahdeksan mannerkiinalaiskaupunkia (Dalian, Guangzhou, Peking, Qingdao, Shanghai, Shenzhen, Suzhou ja Tianjin) sijoittuvat 60 kalleimman kaupungin joukkoon. EIU vertailee yli 160 tuotteen ja palvelun hintaa 133 kaupungissa. Kaupunkien hintatasoa verrataan suhteessa New Yorkiin, joten valuuttakurssin vahvistuminen on nostanut yhdysvaltalais- ja kiinalaiskaupunkien sijoituksia. Kalleimmat elinkustannukset ovat Singaporessa, jota seuraa Hongkong ja Zürich. Kallein kiinalaiskaupunki oli Shanghai, joka sijoittui listalla 11:nneksi, samalle sijalle Tokion kanssa. Shenzhen oli listalla 16., eli hieman Helsinkiä (17.) kalliimpi.

Kiinan asuntomarkkinoiden kehitys (98 kaupungin otos)
201614k.png
Lähde: SouFun, Macrobond


Näytä viikkokatsaus 2016/13 Näytä viikkokatsaus 2016/15