BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/49

IMF:n johtokunta päätti maanantain (30.11.) kokouksessaan ottaa juanin mukaan viidenneksi korivaluutaksi ns. erityisnosto-oikeuksien (SDR) arvon määrittävään valuuttakoriin. Liittäminen tapahtuu 1.10.2016. Juanin paino uudessa korissa tulee olemaan 11 %. Päivityksen jälkeen Yhdysvaltojen dollarin paino tulee olemaan 42 % (nyt 42 %), euron 31 % (nyt 37 %), jenin 8 % (nyt 9 %) sekä punnan 8 % (nyt 11 %).

Päätös on ennen kaikkea symbolinen ja tunnustus Kiinan viimeaikoina harjoittamalle talouspolitiikalle ja maan avautumiselle. Keskuspankki on luvannut uudistuksille jatkoa. SDR-status ei suoraan lisää ulkomaisten sijoittajien halukkuutta sijoittaa juanmääräisiin sijoituskohteisiin tai käyttää juania ulkomaankaupassa. Halukkuus riippuu ensisijaisesti Kiinan kehityksestä ja sen toimista luoda tasapainoinen ja ennakoitava markkinaympäristö. 

SDR on IMF:n omaisuuserä, jota käytetään IMF:n lainanannossa ja osa IMF:n jäsenvaltioiden varannoista on SDR-määräisiä. Marraskuun lopussa yhteensä 204 mrd. SDR-yksikköä (noin 280 mrd. dollaria) oli allokoitu IMF:n jäsenvaltioille. Juanin lisääminen SDR-koriin tulee myös vaikuttamaan IMF:n myöntämien lainojen ja SDR-talletusten korkoon. Näihin sovellettava korko on SDR-korin painoilla painotettu keskiarvo kansallisista koroista.

Päätös oli odotettu IMF:n pääjohtajan Lagarden kerrottua jo aiemmin tukevansa juanin ottamista mukaan valuuttakoriin, eikä päätöksen julkistamisella alkuviikosta ollut näkyviä markkinavaikutuksia. Kesän valuuttakurssiuudistuksen jälkeen juaniin on kohdistunut heikentymispaineita, sillä Hongkongissa juan on noteerattu Manner-Kiinaa halvemmaksi. Useat markkinatoimijat uskovat keskuspankin sallivan juanin heikentyä SDR-päätöksen jälkeen. Kiinan keskuspankki kuitenkin vakuutti pitävänsä valuuttakurssin vakaana ja pyrkivänsä intervenoimaan markkinoilla ainoastaan hillitäkseen poikkeuksellisen suuria muutoksia pääomavirroissa.

Juanin dollarikurssi (CNY) ja Hongkongin offshore-kurssi (CNH)
201549k.png
Lähde: Macrobond


Näytä viikkokatsaus 2015/48 Näytä viikkokatsaus 2015/50