BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/45

Marraskuun alussa dollarin ruplakurssi oli 64 ja euron 70, eli rupla on hieman vahvistunut elokuun lopun pohjalukemistaan mm. öljyn hinnan hienoisen nousun ja pääoman ulosvirtauksen hiipumisen tukemana. Rupla on kuitenkin selvästi heikompi kuin vuotta aiemmin, yli 30 % suhteessa dollariin ja runsaat 20 % suhteessa euroon. Myös reaalisesti rupla on noin viidenneksen heikompi kuin vuotta aiemmin sekä suhteessa euroon että kauppapainotettuun valuuttakoriin.   

Ruplan kurssi ja Urals-öljyn hinta
201545v.png
Lähde: Reuters

Ruplan kurssia alettiin vapauttaa 25 vuotta sitten. Presidentti Gorbatshovin määräyksellä ruplan kaupalliseksi kurssiksi tuli 1.11.1990 alkaen 1,8 ruplaa dollarilta. Virallista kurssia edullisempaa kaupallista kurssia käytettiin vaihdettaessa yritysten valuuttatuloja rupliksi. Sittemmin ruplan kurssia on vapautettu asteittain ja vuoden 2014 marraskuussa keskuspankki ilmoitti luopuvansa sen ohjaamisesta.

Myös ruplan käyttö Venäjän maksuliikenteessä muiden maiden kanssa on lisääntynyt vähitellen. Tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla yli 10 % Venäjän viennistä ja lähes 30 % Venäjän tuonnista maksettiin ruplissa. Pääosin ruplaa käytetään Venäjän ja IVY-maiden välisessä kaupassa, mutta sen osuus on melko suuri myös Venäjän tuonnissa EU-maista. Lisäksi esim. Venäjän ulkomaisesta velasta noin viidennes on ruplamääräistä.

Kansainvälisessä maksuliikenteessä ruplan osuus on kuitenkin edelleen pieni ja supistunut viime vuosina. SWIFT-järjestön mukaan ruplan osuus kansainvälisestä maksuliikenteestä on tänä vuonna ollut vain 0,2 % ja sitä käytetympiä maksuvaluuttoja ovat olleet esim. Turkin liira ja Etelä-Afrikan randi.


Näytä viikkokatsaus 2015/44 Näytä viikkokatsaus 2015/46