BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2024/24

Vuonna 2023 Kiinan tavaravienti Intiaan oli noin 118 mrd. dollaria ja säilyi suunnilleen samansuuruisena kuin edellisvuonna. Kiinan tavaratuonti Intiasta oli viime vuonna noin 19 mrd. dollaria ja se kasvoi 6 %. Intian osuus Kiinan koko viennistä oli noin 3 % ja tuonnista vajaa 1 % vuonna 2023. Kiina on Intialle selvästi tärkeämpi kauppakumppani etenkin tuonnissa. Viime vuonna Kiinan osuus Intian tavaratuonnissa oli 18 % ja viennissä 8 %. Kiina oli viime vuonna Intian tärkein tuontimaa ja neljänneksi tärkein vientimaa.

Kuluvan vuoden tammi-huhtikuussa Kiinan tavaravienti Intiaan oli noin 2 % pienempi kuin vuotta aiemmin. Kiinan tuonti Intiasta taas kasvoi 15 % vuotta aiemmasta. Kiinan kauppatase Intian kanssa oli tammi-huhtikuussa noin 30 mrd. dollaria ylijäämäinen.

Kiinan ja Intian välinen tavarakauppa painottui vuonna 2023 pääsääntöisesti elektroniikkaan ja teollisuuden raaka-aineisiin. Kiinan tavaraviennistä Intiaan noin puolet oli koneita ja laitteita, muita tärkeimpiä tuoteryhmiä olivat kemialliset tuotteet ja metallit. Tärkeimpiä tuoteryhmiä Kiinan tuonnissa Intiasta olivat kivennäistuotteet, elintarvikkeet ja kemikaalit.

Kiinan ja Intian välisiä taloussuhteita määrittävät kilpailu ja erimielisyydet. Kiinan talous on kooltaan noin viisi kertaa Intian talouden kokoinen, mutta Intian talous kasvaa Kiinaa nopeammin. Kiinan kiinni saamiseen Intia tarvitsee kuitenkin nopeaa kasvua myös tulevina vuosikymmeninä.

Intian tarkastukset ja rajoitukset kiinalaistoiminnoille ovat lisääntyneet, ja se on muiden maiden ohella asettanut kiinalaistavaroille polkumyyntitulleja suojellakseen kotimaista tuotantoaan. Intia on vuodesta 2020 lähtien mm. jäädyttänyt satojen miljoonien dollarien edestä kiinalaisen elektroniikkajätti Xiaomin varoja ja estänyt satoja kiinalaisia sovelluksia alueellaan. Intia otti myös tarkasteluunsa kiinalaisen sähköautomerkin BYD:in investointitarjouksen, minkä seurauksena yritys perui miljardin investointisuunnitelmat.

Intia ei ole ollut mielissään Kiinan lisääntyneistä toimista sen lähialueilla mm. Tie- ja Vyö-hankkeen osalta. Intian ja Kiinan välisiä jännitteitä kasvattaa myös maiden välisen kiistanalaisen raja-alueen tilanteen kiristyminen vuoden 2020 yhteenoton jälkeen. Useista Kiinan ja Intian välisistä keskusteluista huolimatta raja-alueen erimielisyyksiin ei ole löydetty sovintoa.

Kiinan vienti Intiaan kasvanut 2013-2023
202424_Ki2.png
Lähteet: CEIC ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2024/23 Näytä viikkokatsaus 2024/25