BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2023/28

Toukokuun ennakkoarvioiden mukaan fiskaalivuoden (huhtikuu 2022–maaliskuu 2023) talouskasvu oli 7,2 prosenttia, eli pari kymmenystä aiempia arvioita korkeampi. Reipas talouden kehitys johtui erityisesti kiinteän pääoman bruttomuodostuksesta, joka nousi 11 prosenttia edellisvuodesta. Intia investoi nyt vauhdilla, sillä kiinteän pääoman bruttomuodostus on noussut jo yli kolmannekseen (34 %) bruttokansantuotteesta. Myös yksityinen kulutus oli vahvassa kasvussa (8 %) kun taas julkinen kulutus pysyi ennallaan. Tuonti kasvoi 17 % ja vienti 14 %. Ulkomaankaupan vaje asettui pariin prosenttiin bruttokansantuotteesta.

Kuukausi-indikaattorit, kuten ostopäällikköindeksit, viittaavat siihen, että kasvu on jatkunut vahvana myös kuluvan vuoden aikana. IMF ennustaa viimeisimmässä maailmantalouden katsauksessaan, että Intian talouskasvu jatkuisi noin kuuden prosentin vauhtia lähivuosina. Intian keskuspankki ennustaa kuluvan vuoden BKT kasvuksi 6,5 prosenttia.

Ripeä investointipainotteinen talouskasvu heijastelee osaltaan finanssipolitiikkaa, jonka painopistealueeksi on noussut infrastruktuurin tukeminen julkisilla investoinneilla. Helmikuussa julkistettu keskushallinnon budjetti kuluvalle vuodelle osoittaakin noin kolmanneksen kasvua julkisille ja julkisella tuella toteutettaville investoinneille. Finanssiministeri Nirmala Sitharamanin mukaan ajatuksena on, että julkisen infrastruktuurin vahvistamien osaltaan luo edellytyksiä yksityisen liiketoiminnan vahvistumiselle Intiassa. Keskushallinnon budjetin kuluvalle vuodelle arvioidaan olevan 6,4 prosenttia alijäämäinen, mikä riittäisi pitämään Intian velkasuhteen (julkinen velka/BKT) likimain ennallaan noin 83 prosentissa.

Myös rahapolitiikan saralla tilanne on melko tasapainoinen.  Viimeisimmät luvut toukokuulta viittaavat, että kuluttajahintojen nousu oli 4,3 % eli varsin lähellä 4 prosentin inflaatiotavoitetta. Viimeaikainen kehitys osoittaa, että raaka-ainehinnoista johtunut inflaatiopiikki, joka kiihdytti inflaation viime kesän ja syksyn aikana 7 prosentin tietämille, on saatu hallintaan. Keskuspankki ennakoi, että inflaatio pysyisi melko hyvin 2–6 prosentin tavoitehaarukassa kuluvan vuoden aikana. Rahapolitiikan komitea päätti kesäkuun kokouksessaan pitää rahapolitiikan ohjauskoron (repo-koron) ennallaan 6,5 prosentissa.

Intian teollisuuden ja palvelusektorin ostopäällikköindeksit ovat olleet reippaasti yli 50 indeksipisteen tänä vuonna

202328In_1.png

Lähteet: IHS Markit, Macrobond ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2023/27 Näytä viikkokatsaus 2023/29