BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2016/03

Reservirahasto on tarkoitettu budjettialijäämän rahoittamiseen heikomman suhdannekehityksen aikana ja se on sijoitettu likvideihin valuuttamääräisiin arvopapereihin. Viime vuonna rahaston varoja käytettiin budjettimenojen kattamiseen ensi kertaa vuoden 2010 jälkeen. Rahaston arvo supistui lähes 40 mrd. dollarilla ja oli vuoden lopussa 50 mrd. dollaria.

Ruplan heikkeneminen kuitenkin tuki rahaston ruplissa mitattua arvoa ja samalla varojen ostovoimaa, koska budjettimenot ovat pääosin ruplamääräisiä. Viime vuoden lopussa reservirahaston arvo oli 3 600 mrd. ruplaa (lähes 5 % BKT:stä). Tälle vuodelle hyväksytyssä budjetissa reservirahastosta on suunniteltu käytettävän 2 100 mrd. ruplaa alijäämän kattamiseen. Tällä hetkellä öljyn hinta on kuitenkin vain noin puolet budjetin pohjana olevasta 50 dollarin oletuksesta. Venäjän valtionvarainministeriön alustavien arvioiden mukaan reservirahasto voidaan joutua kuluttamaan tänä vuonna loppuun, jos menoja ei leikata.

Venäjän toinen eli kansallisen hyvinvoinnin rahasto on tarkoitettu eläkejärjestelmän rahoittamiseen, mutta kriisiaikoina sen varoilla on tuettu kotimaisia pankkeja ja yrityksiä mm. talletusten ja joukkovelkakirjojen muodossa. Rahaston tilastoitu arvo ei muutu näiden tukitoimien seurauksena, koska ne käsitellään rahaston sijoituksina. Siten rahaston tilastoitu arvo muuttuu lähinnä valuuttakurssimuutosten seurauksena. Viime vuoden lopussa rahaston arvo oli 72 mrd. dollaria. Siitä 48 mrd. dollaria (3 500 mrd. ruplaa) oli likvideissä valuuttamääräisissä arvopapereissa. 

Venäjän reservirahaston arvon muutokset
201603v2.png
Lähde: Venäjän finanssiministeriö


Näytä viikkokatsaus 2016/02 Näytä viikkokatsaus 2016/04