BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2015/22

Reaalipalkat alenivat viime vuoden viimeisellä neljänneksellä ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2009 taantuman, ja lasku on jatkunut tänä vuonna. Tammi-maaliskuussa reaalipalkat alenivat ennakkotietojen mukaan 8 % viime vuoden vastaavasta ajasta, ja huhtikuussa lasku kiihtyi peräti 13 prosenttiin. Lisäksi palkanmaksuviiveet ovat kasvaneet.

Myös eläkkeiden reaalinen arvo alkoi alentua viime vuoden lopulla, mutta vähemmän kuin palkkojen. Tammi-maaliskuussa laskua oli ennakkotietojen mukaan 4 % viime vuoden vastaavasta ajasta. Kireästä valtiontalouden tilanteesta ja budjettimenojen supistamistavoitteista huolimatta julkinen valta on pyrkinyt turvaamaan eläkkeiden reaaliarvoa. Muistissa ovat eläkeläisten laajat mielenosoitukset vuonna 2005, jotka johtuivat elintasoa heikentäneistä sosiaaliturvajärjestelmän muutoksista.

Talouden vaikeudet alkavat tuntua väestön elämässä. Tiedeakatemian Sosiologian instituutin maaliskuisen tutkimuksen mukaan 46 % vastaajista ilmoitti taloudellisen tilanteensa huonontuneen viimeksi kuluneen vuoden aikana. Lokakuussa tätä mieltä oli 22 % vastaajista.

Työttömyysaste ja reaalipalkkojen vuosimuutos, %
201522v2.png
Lähde: Rosstat


Näytä viikkokatsaus 2015/21 Näytä viikkokatsaus 2015/23