BOFIT Viikkokatsaus 18/2025
BOFIT odottaa kauppasodan kiihtymisen heikentävän Kiinan talouskasvua
BOFIT julkaisi 28.4. tuoreen ennusteensa Kiinan talouden kehityksestä vuosille 2025–2027. Suuri kuva ennusteessamme ei ole muuttunut. Kiinan talouskasvun hidastuminen jatkuu pääasiassa kotimaan rakenteellisten tekijöiden ajamana. Näiden lisäksi kauppasodan kärjistyminen Yhdysvaltojen kanssa luo talouteen merkittävää epävarmuutta, heikentää vientinäkymiä ja painaa kasvua. Odotamme todellisen talouskasvun jäävän noin 3½ prosentin paikkeille tänä ja ensi vuonna ja hidastuvan edelleen noin 3 prosentin tuntumaan ennustejakson lopulla vuonna 2027.
Kotimainen kulutus on pysynyt viime vuodet vaimeana ja kotimainen tuotanto on kasvanut kysyntää nopeammin. Lisäksi investointeja on keskitetty valmistavaan teollisuuteen mikä on lisännyt tuotantokapasiteettia. Ylituotantoa on suunnattu vientiin ja viennin nopea kasvu tuki voimakkaasti talouskasvua vielä viime vuonna ja kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Yhdysvaltojen ja Kiinan toistensa tavaratuonnille asettamat ennenäkemättömän korkeat tullit ja poukkoilevan kauppapolitiikan aiheuttama epävarmuus ovat shokki vientikysynnälle. Yhdysvaltojen-kaupan lisäksi koko maailman kysynnän odotetaan hidastuvan Yhdysvaltojen tullipolitiikan ja kasvaneen epävarmuuden takia. Tilanne on kiinalaisyritysten kannalta huomattavasti vaikeampi kuin Trumpin edellisellä kaudella. Odotamme Kiinan viennin kasvun hidastuvan ennustejaksolla. Tämä saa nettoviennin kontribuution BKT:n kasvuun painumaan negatiiviseksi.
Kiina joutuu lisäämään talouspoliittista elvytystä, mikä kasvattaa jo entisestään huomattavia julkisen talouden epätasapainoja ja niihin liittyviä riskejä. Odotamme finanssipolitiikkaa kevennettävän enemmän kuin maaliskuussa hyväksytyssä budjetissa odotettiin. Myös viime viikolla (25.4.) pidetty politbyroon talouskokous linjasi odotetusti talouselvytystä lisättävän tarvittaessa ja rahapolitiikkaa kevennettävän kuluvana vuonna ulkoisten shokkien aiheuttamien negatiivisten talousvaikutusten kasvaessa. Päätöksissä toistettiin myös tarvetta lisätä keski- ja pienituloisten tuloja ja sitä kautta kulutusta. Konkreettisista toimista tai niiden mahdollisesta ajankohdasta ei tosin kerrottu. Kotimaisen kulutuksen elpyminen olisi nykyisessä taloustilanteessa tärkeää kestävän kasvun ylläpitämiseksi.
Ennusteen epävarmuus on suuri. Ulkoiset riskit ovat kasvaneet merkittävästi kauppapoliittisen tilanteen ollessa hyvin ennakoimaton ja geopoliittisten riskien lisääntyessä. Rahoitusmarkkinariskit ovat koholla pankkisektorin kannattavuuden ja alueiden rahoitustilanteen heikennyttyä. Talouskasvu voi ennustejaksolla yltää myös odotettua nopeammaksi, mikäli elvytystä lisätään oletettua enemmän tai Kiina ja Yhdysvallat onnistuvat liennyttämään tulehtuneita taloussuhteitaan. Kiina on pitänyt kiinni kuluvan vuoden kunnianhimoisesta 5 prosentin kasvutavoitteesta ja virallisten tilastojen näyttämä kasvu tulee todennäköisesti olemaan ennustettamme nopeampaa.
BOFITin Kiina-ennuste vuosiksi 2025–2027 ja kasvukontribuutiot
Lähteet: Kiinan tilastovirasto ja BOFIT.