BOFIT Viikkokatsaus 28/2025
Kiinan hiilidioksidipäästöjen kasvu hidastui viime vuonna
Iso-Britannialaisen Energy Instituten (EI) hiljattain julkaiseman maailman energian tilastokatsauksen mukaan Kiina tuotti 12 533 miljoonaa tonnia hiilidioksidipäästöjä vuonna 2024, kattaen 30,7 % maailman päästöistä. Toiseksi ja kolmanneksi eniten tuottivat Yhdysvallat ja Intia, joiden päästöt ja osuudet olivat 5 110 miljoonaa tonnia (12,5 %) ja 3 262 miljoonaa tonnia (8,0 %). Euroopan Unionin yhteenlasketut hiilidioksidipäästöt olivat noin 2 590 miljoonaa tonnia, joka vastasi 6,3 % maailman päästöistä.
Kiinan päästöt vuonna 2024 kasvoivat 1,2 % ja sähköntuotanto 6,4 % edellisvuodesta. Päästöjen kasvu oli kuitenkin merkittävästi hitaampaa kuin keskimääräinen 1,8 % kasvuvauhti vuosina 2014–2024, jolla välillä myös sähköntuotannon kasvu oli hitaampaa (5,7 %). Tämä viittaa siihen, että Kiina olisi onnistunut kasvattamaan uusiutuvien energialähteiden sähköntuotantoa vastaamaan lyhyen aikavälin energian kulutuksen kysyntää. Energiasektori kattaa 90 % kaikista maan päästöistä, sillä yli puolet Kiinan sähköntuotannosta on yhä kivihiiliperäistä.
Merkkejä kasvun hidastumisesta tukee myös energiaan ja päästöihin keskittyneen CREA-tutkimuslaitoksen analyysi, jonka mukaan Kiinan päästöt vuoden 2025 ensimmäisellä kvartaalilla supistuivat 1,6 % edellisvuoteen verrattuna, ja 1 % toukokuuta edeltävän 12 kuukauden aikana. Kiinan hiilidioksidipäästöt ovat laskeneet aiempina vuosina muun muassa finanssikriisin, rakennussektorin romahtamisen, sekä maan tiukan koronasulun siivittämänä. Nyt nähtävillä oleva päästöjen lasku johtuu ensimmäistä kertaa puhtaiden energialähteiden kysyntää korkeammasta sähköntuotannon kasvusta. On mahdollista, että Kiinan päästöt supistuvat tai tasaantuvat myös pitkällä aikavälillä maan jatkaessa merkittävää investointia puhtaaseen energiaan.
Kiinan Pariisin ilmastosopimuksen yhteydessä ilmoittamissaan tavoitteissa maa lupasi saavuttaa päästöhuipun ennen vuotta 2030 ja hiilineutraaliuden 2060 mennessä. Kiina on myös aiempina vuosina ilmoittanut tavoitteekseen päästöintensiteetin (päästöt/BKT) laskemisen vuoteen 2030 mennessä 65 prosenttiin vuoden 2005 tasosta. Tästä ollaan kuitenkin arvioiden mukaan jäljessä, eikä kuluvan vuoden hallitusohjelmassa asetettu lainkaan tavoitetta päästöintensiteetin vähentämiseksi.
Viime vuonna Kiinan päästöt nousivat loivasti, vaikka sähköntuotanto kasvoi jyrkästi
Lähteet: BOFIT ja Energy Institute