BOFIT Viikkokatsaus 30/2025

Kiinan talouskasvu oli tasaista tullitilanteesta huolimatta



Kiinan bruttokansantuote kasvoi tilastoviraston mukaan huhti-kesäkuussa 5,2 % vuodentakaisesta. Kasvu hidastui lievästi tammi-maaliskuussa ilmoitetusta 5,4 prosentista, mutta oli yhä linjassa Kiinan vuoden 2025 noin 5 % kasvutavoitteen kanssa. Tilastoviraston mukaan kasvusta 2,7 prosenttiyksikköä tuli kulutuksen kasvusta, 1,3 investoinneista ja 1,2 nettoviennistä. BOFITin vaihtoehtoinen laskelma viittaa huhti-kesäkuun talouskasvun jääneen neljän prosentin tuntumaan eli edelleen noin prosenttiyksikön virallisesti ilmoitettua kasvua hitaammaksi.

Kiinan talouskasvu pysyi varsin tasaisena

Talouskasvu oli hieman odotettua parempaa tullitilanteesta huolimatta. Kiinan viennin arvo kasvoi ensimmäisen puolivuotisen aikana 5,9 % vuoden takaisesta, kun Yhdysvaltain viennin laskua (-11 %) kompensoi viennin lisääntyminen Kaakkois-Aasiaan ja Eurooppaan. Kesäkuussa Yhdysvallat solmi Kiinan kanssa väliaikaisen tullisopimuksen, jonka saattelemana Kiinan kesäkuun teollisuustuotannon kasvu kiihtyi 6,8 prosenttiin vuotta aiemmasta. Kulutus kasvoi muun muassa kestokulutustavaroiden vaihto-ohjelman avittamana. Valtion tukea saa ohjelmassa tiettyjen kodinkoneiden, elektronisten laitteiden tai autojen ostoon. Vähittäiskauppa kasvoi 4,7 % kesäkuussa vuoden takaisesta, mutta kasvu oli alhaisempaa kuin toukokuussa (6,5 %) kun vaihto-ohjelman ulkopuolisten tuotteiden kulutus heikkeni. Kotimainen kysyntä kärsii etenkin asuntojen edelleen laskevista hinnoista sekä heikosta työmarkkinatilanteesta.

Suhteellisen heikko kotimainen kysyntä sekä tuotannon nopea kasvu ovat alentaneet tuotantohyödykkeiden hintoja, joka osaltaan vaikuttaa myös siihen, että investointien kasvu näyttää vahvalta reaalisesti mitattuna. Tilastoviraston mukaan rakennusinvestoinnit supistuivat 11,2 % ensimmäisen puolivuotisen aikana, ja investointien nimelliskasvun nousu hidastui 2,8 prosenttiin tammi-toukokuun 3,7 prosentista. 

Kiinan nettoviennin osuus BKT:n kasvusta oli alhaisempi toisella vuosineljänneksellä

Kiinan keskuspankki on pitänyt keskeiset politiikkakorkonsa ja varantovaatimuksensa muuttumattomina. Markkinat ovat odottaneet rahapolitiikan kevennystä inflaation pysyessä nollassa, mutta keskuspankki argumentoi keventämisen johtavan investointivetoisessa talousmallissa tuotantokapasiteetin kasvuun, mikä nyt kysynnän ollessa heikkoa voi pahentaa ylitarjontaa ja johtaa hintojen laskuun.