BOFIT Viikkokatsaus 28/2025

Osakemarkkinat Hongkongissa piristyivät ja listautumisannit lisääntyivät vuoden alkupuoliskolla, Manner-Kiinan pörsseissä on ollut rauhallisempaa



Hongkongin pääindeksi Hang Seng oli keskiviikkona (9.7.) 20 % vuoden alkua korkeammalla. Shanghaissa kurssit ovat nousseet 3 % ja Shenzhenissä 6 %. Suurten manner-kiinalaisyhtiöiden indeksi CSI300 oli 1 % vuoden alkua korkeammalla. Osakekurssit laskivat merkittävästi huhtikuun alussa Yhdysvaltojen presidentti Trumpin ilmoittaessa rajuista tullikorotuksista. Sen jälkeen osakemarkkinat ovat Kiinassakin palautuneet nopeasti.

Hongkongissa listautumisantien arvo seitsenkertaistui tammi-kesäkuussa vuodentakaiseen verrattuna ja oli maailman pörsseistä suurin. Suurin osa näistä oli suurten jo Manner-Kiinaan listautuneiden kiinalaisyhtiöiden listautumisia, kuten kuluvan vuoden maailman suurimman listautumisannin tehnyt akkuvalmistaja CATL. Lisäksi moni kiinalaisyhtiö suunnittelee listautumista Hongkongiin tänä vuonna. Listautumisia ovat vauhdittaneet hyvä markkinalikviditeetti ja sääntöuudistukset, jotka ovat nopeuttaneet prosessia. Ulkomaisten sijoittajien on huomattavasti helpompi sijoittaa kiinalaisyrityksiin Hongkongissa verrattuna Manner-Kiinan pörsseihin, joissa kaupankäynti onnistuu vain erityisohjelmien kautta.

Suuret kiinalaisyhtiöt ovat perinteisesti suosineet Yhdysvaltojen pörssejä ulkomaisen rahoituksen hankinnassa, mutta geopoliittisten jännitteiden lisääntyminen on näkynyt suosion vähentymisenä. Silti 34 uutta kiinalaisyhtiötä oli tänä vuonna toukokuuhun mennessä listautunut USA:n pörsseihin. Yhdysvaltojen sääntelyviranomainen (SEC) on tiukentamassa ulkomaisten yritysten sääntöjä, mikä voi vaikeuttaa kiinalaisyhtiöiden listautumista tulevaisuudessa. Viranomaiset vaativat nykyisin myös tarkemman pääsyn kiinalaisyritysten kirjanpitotietoihin ja mahdollinen riski yrityksen poistamisesta Yhdysvaltojen pörsseistä poliittisin tai turvallisuuteen liittyvin perustein on lisääntynyt.

Manner-Kiinan pörsseissä listautumisanteja on hyväksytty viime vuosina niukemmin ja prosessi on ollut ulkomaisia pörssejä huomattavasti hitaampi. Tänä vuonna tahti näyttää kuitenkin kiihtyvän. Tammi-kesäkuussa tehtiin 51 uutta listautumista (44 alkuvuonna 2024). Pörssit lisäksi hyväksyivät viime vuotta selvästi enemmän ilmoituksia tulevista listautumisista (177), joista Pekingin pörssi suurimman osan (97). Merkittävästi kahta muuta pörssiä pienempi pienyrityksille suunnattu Pekingin pörssi aloitti toimintansa vuonna 2021 ja viime vuoden lopussa sinne oli listattuna 262 yhtiötä (Shanghaissa yli 1 700,  Shenzhenissä lähes 2 900 ja Hong Kongissa yli 2 600).

Kiina on sanonut tehostavansa pääomamarkkinoita yritysten ja teknologisten innovaatioiden tukemiseksi. Kesäkuussa Hongkongiin listatuille mannerkiinalaisille yrityksille avattiin mahdollisuus listautua Shenzhenin pörssiin. Tällainen ns. kaksoislistautuminen on ollut aiemmin mahdollista vain toisin päin, jolloin ensin on pitänyt olla listautunut Manner-Kiinaan. Heinäkuussa uutisoitiin Shenzhenin pörssin myös kertoneen helpottavansa listautumiskäsittelyjä ja kehottaneen arvopaperivälittäjiä nopeuttamaan uusia anteja varsinkin teknologiayritysten ChiNext-listalle.

Ulkomainen omistus Manner-Kiinan osakemarkkinoilla on yhä vähäistä. Maaliskuun lopussa ulkomaiset sijoittajat omistivat kiinalaisosakkeita vajaan 3 000 mrd. juanin arvosta (410 mrd. dollaria), mikä on 3,4 % osakemarkkinoiden markkina-arvosta. Ulkomaisen omistuksen arvo on kasvanut hiukan vuodentakaisesta, mutta on lähes 1 000 mrd. juania vuoden 2021 lopun huippua pienempi.

 

Osakekurssit Hongkongissa ovat pärjänneet alkuvuonna selvästi Manner-Kiinaa ja muuta maailmaa paremmin

Lähteet: Macrobond ja BOFIT