Presidentti Mauno Koiviston syntymästä tuli 100 vuotta marraskuussa 2023 ja tämän vuoden maaliskuussa hänen presidenttikaudestaan 30 vuotta.

Koivisto julkaisi vuonna 2001 kirjan "Venäjän idea", jossa hän kuvailee Venäjän historiaa laajan lukeneisuutensa valossa. Teos on edelleen hyvin ajankohtainen. Koivisto oli syvällisesti perehtynyt Venäjään, sen kieleen ja kulttuuriin, ja teoksessaan hän etsii Venäjän ja venäläisyyden ydintä.

Rahamuseon tilaisuudessa Koiviston kirjan sanomaa peilataan tämän hetken Venäjään -- onko Venäjä muuttunut? Onko Venäjän historiassa havaittavissa toistuvia kehityskulkuja? Miksi Koivisto oli kiinnostunut Venäjästä?

Keskustelemassa ovat professori Tapio Bergholm, joka on kirjoittanut kaksi osaa Mauno Koiviston poliittisesta elämäkerrasta, ”Kiihkeä Koivisto” (2020) ja "Kova Koivisto" (2024), toimittaja Antti Blåfield, joka kirjoitti jälkisanat Koiviston kirjan englanninkieliseen versioon "The Russian Idea" (2023), sekä vanhempi neuvonantaja Laura Solanko Suomen Pankin nousevien talouksien tutkimuslaitoksesta BOFITista. Keskustelun juontaa BOFITin tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen.

Tilaisuutta voi seurata paikan päällä rahamuseossa (Snellmaninkatu 2, 00170 Helsinki) tai verkossa suorassa lähetyksessä. Osallistuminen ei vaadi ennakkoilmoittautumista. Linkki suoraan verkkolähetykseen ilmestyy Rahamuseon nettisivuille lähempänä tapahtumaa.