BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2022/50

Viruksen leviäminen ja rajoitustoimet ovat näkyneet varsinkin vähittäiskaupassa, jota käytetään kulutuskysynnän mittarina. Tilastoviraston mukaan vähittäismyynnin supistuminen kiihtyi marraskuussa nimellisesti kuuteen prosenttiin. Hinnanmuutokset huomioiden myynnin voidaan arvioida supistuneen reaalisesti 7–8 % vuodentakaisesta.  Myös teollisuustuotannon kasvu hidastui marraskuussa selvästi ja oli 2,2 % vuodentakaisesta (lokakuussa 5 %).

Viennin määrä on supistunut viime vuoden vastaavaan aikaan verrattuna elokuusta lähtien, minkä odotetaan jatkuneen marraskuussa. Viennin arvo supistui marraskuussa dollareissa mitattuna 9 % ja tuonnin arvo 11 %. Vienti varsinkin Yhdysvaltoihin supistui (-25 % vuotta aiemmasta). Venäjän-kaupan kasvu kuitenkin jatkui dollareissa mitattuna. Kiinan Venäjän-viennin arvo oli tammi-marraskuussa 13 % suurempi kuin vuotta aiemmin (koko vienti +9 %) ja Venäjän-tuonnin arvo 47 % suurempi (koko tuonti +2 %).

Inflaation kiihtyminen ei ole Kiinassa huolena. Marraskuussa kuluttajahintojen nousu hidastui syksyn reilusta kahdesta prosentista 1,6 prosenttiin. Ruuan ja energian hinnoista puhdistettu pohjainflaatio pysyi 0,6 prosentissa. Myös ruuan hinnannousu hidastui. Tuottajahintainflaatio pysyi marraskuussa lokakuun tapaan negatiivisena (-1,3 %).

Kiinteistösektorin ongelmat eivät nekään hellitä. Marraskuussa uusien rakennusten aloitukset supistuivat yli 50 % vuotta aiemmasta ja uusia kiinteistöjä myytiin pinta-alalla mitattuna kolmannes vuodentakaista vähemmän. Tammi-marraskuun uudet rakennusaloitukset ovat olleet näin matalalla tasolla viimeksi vuonna 2009. Myös asuntojen hinnat ovat laskussa, vaikka tilastoviraston virallisissa tilastoissa hinnanlasku on hyvin maltillista (keskimäärin 3 prosentin luokkaa vuotta aiemmasta).

Kaikki Kiinan talouskehityksen keskeiset kuukausi-indikaattorit laskivat marraskuussa

202250_k1.png

Lähteet: Kiinan tilastovirasto, CEIC ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2022/49 Näytä viikkokatsaus 2022/51