BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2022/42

Kiinan kommunistisen puolueen kongressi käynnistyi 16.10. ja päättyy 22.10. Henkilövalintoja ei ole vielä tehty, mutta on selvää, että Xi Jinping tulee jatkamaan puolueen johdossa. Tähän asti kokouksen ehkä tärkein viesti on ollut, että jo aiemmin määritellyt politiikan päälinjat pysyvät ennallaan. Turvallisuuskysymykset ja ideologia ovat olleet aiempaa enemmän esillä, kun taas taloudesta on puhuttu vähemmän. Omavaraisuus korkean teknologian suhteen ja tuotantoketjujen turvallisuus ovat korkeita prioriteetteja. Valtiovetoinen kehitys näyttää jatkuvan, vaikka Xi kertoi myös, että uudistuksia ja avautumista jatketaan, ja markkinoiden sekä yksityisen sektorin merkitys on tärkeä. Sotavoimia ja kansallista turvallisuutta vahvistetaan kuten ennenkin, eikä Taiwaninkaan suhteen tehty uusia linjavetoja. Puheiden perusteella ei myöskään vaikuta siltä, että koronalinjaan tulisi muutoksia. Puheessaan Xi varoitteli, että edessä voi olla myrskyisiä aikoja. Niihin pitää olla valmiina ja pystyä sietämään vastoinkäymisiä.

Myös tavoitteita on asetettu, tarkennettu tai toistettu. Monet niistä päätettiin jo edellisessä puoluekongressissa vuonna 2017 (BOFIT Viikkokatsaus 42/2017). Kiina pyrkii johtavaksi maaksi koulutuksessa, tieteessä ja teknologiassa, kulttuurissa, urheilussa ja terveydessä, ja aikoo olla innovaatioissakin johtavien joukossa vuonna 2035. Keskituloisten osuutta väestöstä pyritään kasvattamaan merkittävästi. Samalla syntyvyyttä pyritään vahvistamaan, vanhusten hoitoa kehittämään ja eläkkeitä korottamaan. Esillä on ollut myös kauan odotettu eläkeiän nosto. Yhteistä hyvinvointia (common prosperity) pyritään edistämään kaventamalla tulo- ja varallisuuseroja. Lisää valvontaa on luvassa siihen, millä keinoilla varallisuutta kerätään.

Vaikka pitkän aikavälin BKT:n kasvutavoitetta ei suoraan asetettu, se oli esillä epäsuorasti. Kiinan BKT asukasta kohden pitäisi olla vuonna 2035 samaa tasoa kuin kehittyneissä talouksissa keskimäärin eli samaa luokkaa kuin Suomessa. Tavoite on erittäin kova ja sitä on hyvin vaikea saavuttaa. IMF:n tilastojen mukaan Kiinan ostovoimakorjattu BKT asukasta kohden (käyvin hinnoin) oli vuonna 2021 vain kolmasosa kehittyneiden maiden keskimääräisestä tasosta. Jotta Kiina pääsisi tavoitteeseensa, sen talouden pitäisi kasvaa vuosittain noin 7 prosenttiyksikköä nopeammin kuin kehittyneiden talouksien keskimäärin, jos väestönkehitys olisi suurin piirtein samanlaista.


Näytä viikkokatsaus 2022/41 Näytä viikkokatsaus 2022/43