BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2020/16

Kiinan ulkomaankauppa on kärsinyt tämän vuoden kuluessa ensin maan omasta koronakriisistä sekä sittemmin taudin leviämäisestä muualla maailmassa ja sen vaikutuksista maailmantalouteen. Kiinan tullin tilastojen mukaan maan dollarimääräinen tavaravienti supistui maaliskuussa lähes -7 % vuotta aiemmasta, siis selvästi vähemmän mitä tammi-helmikuussa (-17 %). Maaliskuun odotettua vahvempaa vientiä on selitetty vanhojen tilausten toimituksilla tilaajille, kun tuotantoa saatiin pahimman epidemiavaiheen jälkeen käyntiin. Joidenkin arvioiden mukaan tilausten peruutukset alkoivat lisääntyä merkittävämmin vasta maaliskuun jälkipuoliskolla.

Koko ensimmäisen neljänneksen tavaraviennin arvo jäi 13 % ja tavaratuonnin arvo 3 % pienemmäksi kuin vuotta aiemmin. Kiinan vienti Euroopan unioniin supistui 16 % ja tuonti sieltä väheni 7 % vuotta aiemmasta. Sen sijaan Kiinan tuonti ASEAN-maista kasvoi 9 % vuotta aiemmasta. Tuonti Yhdysvalloista kasvoi aavistuksen tammi-helmikuussa, mutta supistui maaliskuussa 12 % vuotta aiemmasta. On vaikea nähdä, että Kiina pystyisi ostamaan kauppasopimuksessa lupaamansa määrän tavaraa Yhdysvalloista kuluvana vuonna.

Kiinan vientinäkymät ovat synkät, kun koronakriisi on levinnyt kaikkialle maailmaan. Kiinan ostopäällikkökyselyn mukaan uusien vientitilausten määrä romahti jo helmikuussa ja heikko kehitys jatkui maaliskuussa. Muun maailman koronakriisin odotetaan vaikuttavan täydellä teholla Kiinan vientiin vuoden toisella neljänneksellä.

Maailman kauppajärjestö WTO arvioi koko maailmankaupan supistuvan tänä vuonna 13–32 %. Sen sijaan ensi vuonna toipuminen on arvion mukaan ripeää. Maailmankaupan kehitys riippuu pandemian kestosta sekä siitä, miten tuotantoketjut säilyttävät ja mahdollistavat nopean elpymisen kriisin jälkeen.

Kiinan tuonti supistui alkuvuonna

Lähteet: Kiinan tulli ja BOFIT.


Näytä viikkokatsaus 2020/15 Näytä viikkokatsaus 2020/17