BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2018/48

Marraskuun alun tietojen perusteella viljasato jää tänä vuonna noin 15 % viimevuotista pienemmäksi. Viime vuoden sato tosin oli ennätyksellisen suuri, sillä kesän sää suosi viljaa. Toissa vuoden sadosta tämän vuoden sato jää vain muutaman prosentin. Myös sokerijuurikkaan sato väheni yli 10 %. Sen sijaan perunan ja kasvisten sadot ylsivät viime vuoden tasolle.

Viime vuosina viljelty ala on kasvanut vauhdikkaasti, mutta viljelykelpoinen maa jakautuu maan sisällä epätasaisesti. Vehnän ja sokerijuurikkaan viljely keskittyy Mustaltamereltä Siperiaan ulottuvalle arolle, kun taas perunaa ja ruista viljellään pohjoisempana. Neuvostoliiton hajoamisen jälkeisenä aikana myös sadon koostumus on muuttunut. Erityisesti vehnä ja maissi ovat korvanneet ruista ja tattaria. Painolla mitattuna jo kaksi kolmannesta Venäjän viljasadosta muodostuu nykyään vehnästä. Sitä Venäjä vie erityisesti Lähi-idän maihin.

Sadon koko vaikuttaa ruoan hintaan ja siten yleiseen hintatasoon. Venäjällä elintarvikkeiden osuus edustavasta kulutuskorista on 37 %. Moneen muuhun maahan verrattuna tämä on melko suuri osuus. Viime syksyn suuri sato onkin hillinnyt hintojen nousua viime talven ja kevään aikana. Vastaavasti tämän syksyn niukan sadon odotetaan hieman kiihdyttävän inflaatiota seuraavien kuukausien aikana.


Näytä viikkokatsaus 2018/47 Näytä viikkokatsaus 2018/49