BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2018/25

Yhdysvallat julkaisi 15.6. listan 818 kiinalaistuotteesta, vuosituontiarvoltaan 34 mrd. dollaria, joihin kohdistettaisiin 25 %:n tuontitullit. Tullien on määrä astua voimaan 6.7. Listalle voidaan julkisen kuulemisprosessin jälkeen lisätä 284 tuotetta (vuosituonnin arvo 16 mrd. dollaria). Tullit kohdistuvat Kiinalle strategisesti tärkeille sektoreille, mm. it-, teollisuusrobotti- ja lentokoneteollisuuteen.

Välittömästi Yhdysvaltojen tiedotteen jälkeen Kiina ilmoitti omista 25 %:n vastatulleistaan, jotka koskevat yhtälailla 34 mrd. dollarin arvosta yhdysvaltalaistuontia. 545 tuotteen listalla on mm. maataloustuotteita, mereneläviä ja autoja, ja tullit tulevat voimaan niin ikään 6.7. Listaan voidaan myöhemmin lisätä 16 mrd. dollarin arvosta mm. hiilen, raakaöljyn ja kemikaalien tuontia Yhdysvalloista.

Yhdysvallat uhkasi jo etukäteen lisätoimilla, jos Kiina vastaisi sen tullikorotuksiin. Maanantaina 18.6. presidentti Trump uhkasikin Kiinaa uusilla 10 %:n tuontitulleilla, jotka koskisivat 200 mrd. dollarin arvosta kiinalaistuontia. Nämä tullit astuvat voimaan, jos Kiina ei suostu muuttamaan käytäntöjään mm. tekijänoikeuksien osalta ja jos se ottaa käyttöön ilmoittamansa 25 %:n tuontitullit. Kun Trump maanantai-iltana kasvatti tuontitullien uhan alle joutuvaa kiinalaistuontia vielä 200 mrd. dollarilla, koskee se arvoltaan jo lähes koko viime vuoden Kiinan tavaravientiä Yhdysvaltoihin. Kiinan tavaravienti Yhdysvaltoihin oli viime vuonna yhteensä noin 500 mrd. dollaria ja tavaratuonti 130 mrd. dollaria.


Näytä viikkokatsaus 2018/24 Näytä viikkokatsaus 2018/26