BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2017/37

Kaupan hinnaksi on arvioitu noin 7,5 mrd. euroa. Rosneft säilyy Venäjän valtion enemmistöomistuksessa kaupan toteutuessakin, sillä CEFC ostaa osuutensa Qatarin öljyrahaston ja Glencoren yhteisyritykseltä. Kauppa on herättänyt hämmennystä, sillä yhteisyritys osti 19,5 % osuutensa Rosneftista Venäjän valtiolta vasta viime joulukuussa 10,2 mrd. eurolla. Jotkut tarkkailijat tosin pitivät joulukuun kaupan tarkoitusperiä ja rahoitusjärjestelyjä alun perinkin epäselvinä.

Kiinalainen ostaja CEFC on tiettävästi yksityisomistuksessa oleva öljynvälitykseen ja rahoitukseen keskittynyt yritys, joka ei ole aiemmin investoinut Venäjälle. Kiinalaisista energiayhtiöistä Sinopecilla on osuus Rosneftiin kuuluvasta Udmurtneftista ja CNPC osti jo viime vuosikymmenellä muutaman prosentin osuuden Rosneftista, mutta neuvottelut omistusosuuden kasvattamisesta eivät ole sittemmin edenneet. Toteutuessaan vireillä oleva kauppa olisi tähän mennessä suurin kiinalaisinvestointi Venäjälle. Kiina on viimeisen vuosikymmenen aikana noussut Venäjän suurimmaksi yksittäiseksi raakaöljyn vientimarkkinaksi ja Venäjä Kiinan suurimmaksi öljyn tuontimaaksi.

Viime aikoina huomiota ovat herättäneet myös ongelmat, jotka liittyvät Rosneftin viime syksynä ostamaan valtion enemmistöosuuteen öljy-yhtiö Bashneftissa. Talousministerinä tuolloin toiminut Aleksei Uljukajev on parhaillaan oikeudessa syytettynä kauppaan kytkeytyvien lahjusten vaatimisesta Rosneftin toimitusjohtaja Igor Sechiniltä. Lisäksi monialayritys Sistema, joka omisti Bashneftin osake-enemmistön ennen kuin valtio takavarikoi sen, on hiljattain tuomittu maksamaan Rosneftille vahingonkorvauksia 136 mrd. ruplaa (2 mrd. euroa) Bashneftin varojen väärinkäytöstä.


Näytä viikkokatsaus 2017/36 Näytä viikkokatsaus 2017/38