BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2019/23

Kiina julkaisi viikonloppuna (2.6.) kommenttipaperin, jossa se syyttää Yhdysvaltoja kauppaneuvotteluiden keskeytymisestä ja kohtuuttomista vaatimuksista Kiinaa kohtaan. Vastauksena Yhdysvaltojen 10.5. voimaan astuneille tuontitullikorotuksille Kiina korotti aiemmin asettamiaan tulleja yhdysvaltalaistuotteille kesäkuun alusta alkaen (ks. Viikkokatsaus 20/2019). Tämän jälkeen maiden väliset uhkailut ovat laajentuneet tavaratulleista yritysten toimintaan.

Vielä ei tiedetä jatkavatko maiden presidentit neuvotteluja kuun lopun G20-maiden kokouksessa. Panokset neuvotteluissa ovat koventuneet presidentti Trumpin kiellettyä toukokuun puolivälissä yhdysvaltalaisyrityksiä käyttämästä telekommunikaatiolaitteita, jotka muodostavat uhan kansalliselle turvallisuudelle. Kielto oli käytännössä kohdistettu kiinalaista teknologiajätti Huaweita vastaan. Samalla kauppaministeriö kielsi maan yrityksiä käymästä kauppaa Huawein kanssa ilman erityislupaa, mikä käytännössä lopettaisi keskeisten komponenttien ja järjestelmien toimitukset. 20.5. olemassa olevien tuotteiden myynnille annettiin 90 päivää lisäaikaa.

Kiinan kauppaministeriö on kertonut julkaisevansa oman listansa ”epäluotettavista yrityksistä ja henkilöistä” ja maan kehitys- ja uudistuskomissio nosti esiin mahdolliset harvinaisten maametallien vientirajoitukset, jos niistä valmistettuja tuotteita käytetään Kiinaa vastaan. Lisäksi viranomaiset ovat kehottaneet Yhdysvaltoihin matkaavia turisteja ja opiskelijoita arvioimaan riskejä huolellisesti sekä maassa toimivia kiinalaisyrityksiä lainvalvontaviranomaisten lisääntyneestä häirinnästä. Myös median uutisointi on aiempaa USA-vastaisempi.


Näytä viikkokatsaus 2019/22 Näytä viikkokatsaus 2019/24