BOFIT Viikkokatsaus / BOFIT Weekly Review 2018/05

Ukrainan konfliktiin liittyvälle pakotelistalle lisättiin viime viikolla 30 henkilöä ja yritystä. Joukossa oli myös suurliikemies Aleksei Mordashovin omistama energiateollisuuden koneiden valmistuksessa kansainvälisesti merkittävä Silovye Mashiny, koska se oli mukana toimittamassa turbiineja Krimille. Liiketoiminta pakotelistalle joutuneiden kanssa on yleisesti kielletty yhdysvaltalaisilta ja niiden USA:ssa olevat varat on jäädytetty.

Lisäksi kongressille esiteltiin 29.1. viime kesänä hyväksytyn ns. CAATSA-lain edellyttämä raportti. Sen julkisessa osassa on listattu presidentin lähipiiriin kuuluviksi 114 hallinnon ja valtionyhtiöiden edustajaa sekä 96 oligarkkia. Lisäksi raportin salaisessa osassa on mm. listattu valtioon kytköksissä olevat yritykset sekä tarkasteltu mahdollisten Venäjän valtion velalle asetettavien pakotteiden vaikutuksia. Listattuihin henkilöihin ja yrityksiin ei nyt kohdistettu mitään rajoitteita (pl. aiempien pakotteiden alaisena olevat), mutta uusia toimia on valtiovarainministeri Mnuchinin mukaan suunnitteilla lähikuukausina.

CAATSA-lain pohjalta Yhdysvallat olisi voinut nyt asettaa pakotteita myös syksyllä määriteltyjen venäläisten puolustusteollisuuden yritysten kanssa toimiville yrityksille. Hallinnon mukaan pakotteita ei kuitenkaan pidetä tässä vaiheessa tarpeellisina, vaan niiden uhkan katsotaan riittävän.

Uusien pakotteiden mahdollisuus on huolestuttanut Venäjällä ja niihin varautumiseksi on jo ideoitu monia keinoja: ulkomaille piilotetun omaisuuden kotiuttaminen ilman rangaistuksia ja veroja, mahdollisuus salata julkisiin hankintoihin ja pakotteiden alaisiin yrityksiin liittyvä liiketoiminta sekä oman pankin perustaminen puolustusteollisuuden yrityksille saneerauksessa olevan Promsvyazbankin pohjalle.


Näytä viikkokatsaus 2018/04 Näytä viikkokatsaus 2018/06